«Φρένο» στα σχέδια μείωσης κόκκινων δανείων των τραπεζών

«Φρένο» στα σχέδια μείωσης κόκκινων δανείων των τραπεζών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απότομο «φρένο» στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών και στα σχέδια μείωσης του κινδύνου στους ισολογισμούς τους βάζει η κρίση που προκαλεί στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο COVID-19 οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσεις τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων και σε αύξηση του κόστους των εγγυήσεων στο σχέδιο «Ηρακλής», ενώ ο κίνδυνος σχηματισμού νέων NPEs είναι μεγάλος, θέτοντας νέες προκλήσεις για τον κλάδο. «Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει υψηλό, ωστόσο είναι πιθανό να ζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις, δεδομένου ότι είναι αντιμέτωποι με μεγαλύτερους κινδύνους», σημειώνει στο Reuters o Πάολο Μασέντζα, επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην PwC Italy.

Το 2020 αναμενόταν να αποτελέσει ένα καθοριστικό έτος για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο εν μέσω και της σημαντικής βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, όπως σημειώνει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ωστόσο το ξέσπασμα της πανδημίας «θολώνει» τις θετικές προοπτικές, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας όσον αφορά τον αντίκτυπό της στην εγχώρια οικονομία και τις σημαντικές διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ετσι ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστερήσεις σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα των τιτλοποιήσεων, τονίζει ο οίκος, προσθέτοντας πάντως πως δημοσιονομικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση και η χαλάρωση των απαιτήσεων των εποπτικών αρχών αναμένεται να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις.

Από την πλευρά της, και η Goldman Sachs αναμένει στο εξής μια πολύ αργή πορεία μείωσης των NPEs, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Οπως εκτιμά σε νέα έκθεσή της, η συμφωνία για το Cairo της Eurobank θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά αναμένεται πλέον ότι όλες οι άλλες σημαντικές συμφωνίες NPEs θα αναβληθούν για το 2021.

Συνολικά, προβλέπει ότι ο τραπεζικός κλάδος θα εμφανίσει ζημίες το 2020-2021, λόγω της ασθενέστερης δυναμικής στα προ προβλέψεων κέρδη και των πολύ υψηλότερων πιστωτικών απωλειών.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε η Alpha Bank με επενδυτές αυτή την εβδομάδα, επισήμανε πως ενδέχεται να υπάρξουν όχι μόνο καθυστερήσεις αλλά και αλλαγές στην τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy. Προς το παρόν, το βασικό σενάριο παραμένει ότι η συναλλαγή θα ξεκινήσει ξανά το β΄ εξάμηνο του έτους, ωστόσο η τράπεζα μπορεί να επανεξετάσει ή να αλλάξει το μέγεθος της τιτλοποίησης ύψους 12 δισ. ευρώ, π.χ. με την εκτέλεση ορισμένων τμημάτων του χαρτοφυλακίου φέτος και τα υπόλοιπα το επόμενο έτος.

Οπως δήλωσε στέλεχος τη συστημικής τράπεζας στο Reuters, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουν αυτή τη στιγμή οι πωλήσεις NPEs, ειδικά όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση και από τις εποπτικές αρχές. H συστημική τράπεζα θα περιμένει να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα στο β΄ εξάμηνο πριν επανεξετάσει αυτές τις συμφωνίες, καθώς και την πώληση του Neptune, ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Στάση αναμονής έχουν επιλέξει και η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς σε ό,τι αφορά τις τιτλοποιήσεις τους, έως ότου οι συνθήκες στις αγορές γίνουν πιο ευνοϊκές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή