ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυξημένα αποθέματα αερίου στο κοίτασμα Καρίς

Αυξημένα αποθέματα αερίου στο κοίτασμα Καρίς

Αυξημένα κατά 32% είναι τα δυνητικά αποθέματα (2C) φυσικού αερίου που πιστοποίησε ο ανεξάρτητος εκτιμητής DeGolyer & MacNaughton (D&M) για το κοίτασμα Βόρειο Καρίς (Karsih North) στο Ισραήλ. Οπως ενημέρωσε το πρωί της Πέμπτης τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η Energean, τα δυνητικά αποθέματα ανέρχονται σε 33,7 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ή 1,2 τρισ. κυβικά πόδια (tcf) φυσικού αερίου, καθώς και σε 39 εκατ. βαρέλια ρευστούς υδρογονάνθρακες. Συνολικά, τα δυνητικά αποθέματα στο Βόρειο Καρίς ανέρχονται σε 250 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (mmboe), εκ των οποίων το 84% είναι σε φυσικό αέριο. Η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα τα συνολικά βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα (2P και 2C) της Energean στις άδειες Καρίς και Τανίν να ανέρχονται πλέον στα 99 bcm (3.5 tcf) ή σε σχεδόν 700 mmboe, εκ των οποίων το 88% είναι σε φυσικό αέριο.

Ως αποτέλεσμα της έκθεσης (Competent Persons Report – CPR) της D&M, τα οριστικά συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου που έχει συνάψει η Energean με ηλεκτροπαραγωγούς και μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ αυξάνονται κατά 0,6 bcm και ανέρχονται πλέον στα 5,6 bcm ετησίως. Επιπλέον, η Energean υπέβαλε στις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ ένα προσάρτημα για την ανάπτυξη του Βόρειου Καρίς στο σχέδιο ανάπτυξης κοιτάσματος (Field Development Plan – FDP) που αφορά συνολικά τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν, προβλέποντας έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το Βόρειο Καρίς το 2022.

H τελική επενδυτική απόφαση (Final Investment Decision – FID) αναμένεται να ληφθεί στο πρώτο εξάμηνο φέτος. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης στο κυρίως κοίτασμα του Καρίς, επιβεβαιώνοντας ότι θα παράγουν συνολικά 800 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως, που μεταφράζεται σε 8 δισ. κ.μ.
αερίου τον χρόνο.