ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ανάκαμψη και η εύθραυστη συνέχεια στο Χ.Α.

Η ανάκαμψη και η εύθραυστη συνέχεια στο Χ.Α.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας και τα βήματα των διεθνών αγορών, έχει σημειώσει μια ισχυρή ανάκαμψη από τα χαμηλά που κατέγραψε στα μέσα Μαρτίου, καλύπτοντας έτσι σημαντικό έδαφος από τις ζημίες που προκάλεσε το βίαιο sell-off λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας. Ο Γενικός Δείκτης έχει αυξηθεί κατά 25,5% από τις 16 Μαρτίου, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που κατέγραψε χαμηλά λίγο αργότερα, στις 23 Μαρτίου, έχει σημειώσει ράλι της τάξεως του 36%. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, παραμένει επίφοβο να πει κάποιος αυτή τη στιγμή πως τα χειρότερα σε αυτήν την κρίση είναι πίσω μας και πως η αγορά έχει βρει τα χαμηλά της.

Ο χαμηλός τζίρος υποδηλώνει πως ακόμα οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί πως ο κίνδυνος έχει φύγει από την εξίσωση του Χ.Α. και αποφεύγουν να αυξήσουν τις θέσεις τους, ενώ η ακόμα πολύ ισχυρή μεταβλητότητα δείχνει πως οι εκρήξεις τόσο οι ανοδικές όσο και οι καθοδικές είναι μέρος του «παιχνιδιού». Επομένως, αν και το ισχυρό ριμπάουντ του τελευταίου μήνα είναι σημαντικό, καθώς έχει προσθέσει περίπου 9 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. (όταν έως τα μέσα Μαρτίου και σε έναν περίπου μήνα είχαν κάνει φτερά 23 δισ. ευρώ) και προέρχεται και από την ευκαιρία που δημιούργησε το «γονάτισμα» των αποτιμήσεων, το επόμενο διάστημα δεν είναι καθόλου εύκολο. Ακόμα μένει να φανεί το «πότε» της κορύφωσης της πανδημίας, με τον μήνα Απρίλιο να θεωρείται καθοριστικός, και το πού θα κάτσει η… μπίλια της ύφεσης, με τους αναλυτές να αναθεωρούν συνεχώς επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους.

Η ροή των ειδήσεων το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμη για την πορεία των αγορών, έστω και εάν οι κεντρικές τράπεζες και ειδικά η Fed έχουν ρίξει «βροχή» ρευστότητας. Η ροή αυτή αφορά τόσο τα κρούσματα όσο και τα νέα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας, που θα αποτελούν και χειροπιαστές αποδείξεις του μεγέθους της κρίσης.

Το β΄ τρίμηνο εκτιμάται πως θα είναι το χειρότερο για την οικονομία, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ακόμα και διψήφια ποσοστά ύφεσης – και για την Ελλάδα. Συνεπώς, οι αναλυτές συστήνουν προσοχή και αμυντικές στρατηγικές, καθώς ένα καταστροφικό τρίμηνο για την οικονομία υποδηλώνει αναπόφευκτα δύσκολες μέρες και για τις αγορές.