Βελτιωμένη πρόταση της Belterra για Πόρτο Καρράς

Βελτιωμένη πρόταση της Belterra για Πόρτο Καρράς

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες ημέρες φαίνεται ότι θα κριθεί η τύχη του τουριστικού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, καθώς η νέα, βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες η πλευρά της Belterra Investments, του ομίλου του ομογενούς επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, αναμένεται να επιταχύνει τις σχετικές συζητήσεις. Επί του παρόντος, η πλευρά της οικογενείας Στέγγου, που ελέγχει το συγκρότημα, δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της σχετικά με το αν αποδέχεται ή όχι τη νέα πρόταση, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεται ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά την πρόσφατη απόρριψη της πρώτης οικονομικής πρότασης που είχε καταθέσει η Belterra.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αρχική πρόταση κινούνταν πέριξ των 180-190 εκατ. ευρώ, ενώ η νέα ξεπερνάει πλέον τα 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια ενέργεια που ερμηνεύεται ως μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά των αγοραστών προκειμένου να κατορθώσουν να λάβουν το πράσινο φως από την

οικογένεια Στέγγου.

Ωστόσο, παράγοντες με γνώση των σχετικών διεργασιών ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι αν και πάλι η εξέλιξη είναι αρνητική, το πιθανότερο σενάριο θα είναι το οριστικό «ναυάγιο» στην υπόθεση, αφήνοντας τον κ. Στέγγο ενώπιον ορισμένων πολύ δύσκολων αποφάσεων. Εν ολίγοις, αν ληφθεί υπόψη και ο σημαντικός χρόνος που έχει απαιτηθεί για να λειανθούν τυχόν διαφορές των δύο πλευρών σε όλα τα διαφορετικά στάδια των σχετικών συζητήσεων, οι οποίες χρονολογούνται ήδη από τις αρχές του 2019, είναι σαφές ότι η νέα αυτή οικονομική πρόταση έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου, υπό την έννοια ότι πολύ δύσκολα προβλέπεται να υπάρξει νέα.

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά Στέγγου ξεκίνησε τη διαδικασία της πώλησης του Πόρτο Καρράς ήδη από τις αρχές του 2019. Επειτα από σειρά επαφών, εντέλει στις 13 Νοεμβρίου του ίδιου έτους οι δύο πλευρές υπέγραψαν ένα μνημόνιο συναντίληψης, με το οποίο συμφωνούσαν στη διεξαγωγή αποκλειστικών συζητήσεων. Σημειωτέον ότι η λογιστική αποτίμηση του συγκροτήματος στον ισολογισμό της Τεχνικής Ολυμπιακής ανέρχεται σε σχεδόν 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ήταν εξαρχής δεδομένο ότι το τελικό τίμημα θα ήταν περίπου το μισό αυτού, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης θα κληθεί να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους άνω των 100 ή και των 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να πραγματοποιήσει εκτεταμένες αναβαθμίσεις των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, η πλευρά Στέγγου καλείται να διαχειριστεί και τον σκόπελο του ομολογιακού δανείου ύψους 45 εκατ. ευρώ που έχει συνάψει από το περασμένο καλοκαίρι με τον επενδυτικό όμιλο Fortress. Το εν λόγω δάνειο χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού 21 εκατ. ευρώ και άλλων υποχρεώσεων, ώστε το Πόρτο Καρράς να παραμείνει λειτουργικό και να μην απολέσει περαιτέρω αξία. Ωστόσο, το δάνειο αυτό είναι διάρκειας μόλις 18 μηνών, δηλαδή θα πρέπει να πληρωθεί έως τις αρχές του 2021. Σε αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος το Πόρτο Καρράς να περάσει υπό τον έλεγχο της Fortress, καθώς τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία έχουν υποθηκευτεί υπέρ των ομολογιούχων.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι όσο περνάει ο χρόνος οι συνθήκες στην οικονομία και οι συνέπειες στον τουρισμό από την πανδημία καθίστανται όλο και χειρότερες. Επομένως, επηρεάζεται αρνητικά κάθε σχετική προσπάθεια πώλησης σημαντικών ξενοδοχειακών υποδομών, κάτι που σημαίνει ότι η πλευρά Στέγγου πολύ δύσκολα θα μπορέσει να εξασφαλίσει καλύτερο τίμημα από το σημερινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή