Παράταση μηχανισμού διακοψιμότητας για δύο έτη ζητεί η βιομηχανία

Παράταση μηχανισμού διακοψιμότητας για δύο έτη ζητεί η βιομηχανία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ζήτημα του κόστους ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία επανέρχεται η ΕΒΙΚΕΝ, με επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, θέτοντας επιτακτικά το θέμα διασφάλισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγκρισης του μηχανισμού διακοψιμότητας κατ’ ελάχιστον για δύο επιπλέον έτη. Η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει επίσης πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνιστικού κόστους της ελληνικής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων και η σύναψη διμερών συμβάσεων των βιομηχανιών έντασης ενέργειας με τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο υλοποίησης των δεσμεύσεων για την πρόσβαση στο 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ, η Κομισιόν φαίνεται να αντιμετωπίζει ως προαπαιτούμενο για την έγκριση του μηχανισμού διακοψιμότητας την επίλυση της εκκρεμότητας με την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ.

Στην επιστολή της, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει τη σημαντική απόκλιση ενεργειακού κόστους της ελληνικής βιομηχανίας με τους ανταγωνιστές της στην Ευρώπη, που φτάνει μέχρι και το 60%, παραθέτοντας επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. για την εξέλιξη των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας την τελευταία πενταετία. Περιγράφοντας την προνομιακή σε σχέση με την Ελλάδα θέση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών έντασης ενέργειας, η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι δραστηριοποιούνται σε πλήρως απελευθερωμένες αγορές ηλεκτρισμού ενώ οι κυβερνήσεις τους, στο πλαίσιο μιας διαχρονικής πολιτικής ενίσχυσης της βιομηχανίας, παρεμβαίνουν συστηματικά στο σκέλος των ρυθμιστικών χρεώσεων μειώνοντας σημαντικά το τελικό κόστος ενέργειας.

Η παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας, με την εφαρμογή του οποίου οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αποζημιώνονται για τα φορτία που μπορούν να απελευθερώσουν στο ηλεκτρικό σύστημα όταν παραστεί ανάγκη, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των θεμάτων για τη νέα δομή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που διαπραγματεύεται το υπουργείο Ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ΑΔΜΗΕ, ως αρμόδιος φορέας, έχει εκπονήσει μελέτη για τη διεύρυνση της συμβολής του μηχανισμού διακοψιμότητας στην ασφάλεια του συστήματος για την περίοδο 2020-2021.

Επίσης, στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ επικαλείται την εκκρεμότητα με την Επιτροπή για την άρση της προνομιακής θέσης της ΔΕΗ στον λιγνίτη, κάτι που αποτελεί για την Επιτροπή προαπαιτούμενο για την έγκριση της διακοψιμότητας και επισημαίνει προς τα συναρμόδια υπουργεία την πάγια θέσης της για συμμετοχή και της βιομηχανίας στην πρόσβαση στον λιγνίτη. «Για να τύχει αποδοχής από την Επιτροπή, το διορθωτικό μέτρο θα πρέπει να διασφαλίζει, σε επίπεδο δευτερογενούς αγοράς, την καθολική πρόσβαση στον λιγνίτη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή