Φοβούνται χρεοκοπία 6 στους 10 ξενοδόχους λόγω της πανδημίας

Φοβούνται χρεοκοπία 6 στους 10 ξενοδόχους λόγω της πανδημίας

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον ο ένας στους δύο ξενοδόχους θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία του ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους αναμένει μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 50%. Παράλληλα, μιλούν για μείωση της απασχόλησης της τάξης του 40% ή περίπου 45.000 θέσεις εργασίας και εκτιμούν πως η επανεκκίνηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα χρειαστεί χρηματοδότηση της τάξης του 1,79 δισ. ευρώ. Αυτά προκύπτουν από τον 3ο κύκλο της έρευνας «COVID-19 και ελληνικά ξενοδοχεία», που διενεργήθηκε στον διάστημα 1-10 Απριλίου 2020 σε δείγμα 1.779 ξενοδοχείων, εκ του συνόλου των 9.954 μελών του επιμελητηρίου (ήτοι το 18% του συνολικού αριθμού).

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός παρουσίασε τα κυριότερα σημεία της έρευνας που είχε αναθέσει το επιμελητήριο στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Οπως διαπιστώνεται, μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας το 65% θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή τη χρεοκοπία (46,6 % πιθανή, 18,3% πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στο 51,8% (40,5% πιθανή, 11,3 % πολύ πιθανή). Ταυτόχρονα, το 95% των συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει μείωση τζίρου κατά μέσον όρο 56,3%, και το 94,2% των εποχικής κατά 56,1%.

Με αναγωγή στο συνολικό ξενοδοχειακό πλήθος, η απώλεια τζίρου εκτιμάται στα 4,46 δισ. για το 2020. Ακολούθως το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%. Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στο σύνολο, υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας. Οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 498 εκατ. για τα συνεχούς λειτουργίας και σε 1,29 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά διαμορφώνεται στο 1,79 δισ. ευρώ. Ο Αλ. Βασιλικός επισήμανε ότι μπροστά σε μια πρωτόγνωρη και αχαρτογράφητη πραγματικότητα είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξουν λύσεις και πρόνοια, αποκαλύπτοντας ότι πρόταση δέσμης μέτρων έχει ήδη προωθηθεί στο υπουργείο Τουρισμού. Η δέσμη περιλαμβάνει:

1. Υγειονομικοί όροι λειτουργίας: Κανόνες καθαρισμού και απολύμανσης, όροι λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων, τρόπος σερβιρίσματος, αποστάσεις ανάμεσα σε τραπέζια – ξαπλώστρες, προσδιορισμός ορίων χωρητικότητας στους χώρους των ξενοδοχείων. Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και τα τεστ. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει στις βασικές υποδομές, όπως μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, αεροδρόμια, λιμάνια.

2. Εργασιακά: Αναστολή των ενήμερων ρυθμίσεων ΕΦΚΑ από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και μεταφορά τους στο τέλος της συνολικής διάρκειας της ρύθμισης με παράταση χωρίς προσαυξήσεις. Αντίστοιχη πρόβλεψη για το 50% των δόσεων των ρυθμίσεων που θα είναι σε ισχύ το 2021. Για τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν, επιδότηση των εισφορών μέχρι 04/2021 και δυνατότητα αυξομείωσης του χρόνου και της μορφής εργασίας. Για τα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν, παροχή επιδόματος ανεργίας δωδεκάμηνης διάρκειας για τους εποχικούς που δεν θα προσληφθούν φέτος και επιδότηση των εισφορών μέχρι 04/2021 για τις μόνιμες θέσεις.

3. Φορολογικά: Μείωση του ΦΠΑ στο 6% στη διαμονή και στο 13% στην εστίαση (τουλάχιστον επί 3 χρόνια), κατάργηση συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, αναστολή πληρωμής ενήμερων φορολογικών ρυθμίσεων σε ισχύ μέχρι 06/2021 και αποπληρωμή των υπολειπόμενων δόσεων από 06/2021 σε 36 δόσεις.

4. Τραπεζικές ρυθμίσεις: Χορήγηση κεφαλαίων κίνησης με εγγύηση Δημοσίου και χαμηλό επιτόκιο σε εταιρείες ενήμερες την 31η/12/19. Δημιουργία πλαισίου για τη μακροχρόνια αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων και χρηματοδοτικών μισθώσεων. Επιδότηση επιτοκίων για το 2020 στο 100% και δυνατότητα παράτασης το 2021 στο 50%.

5. Επιμέρους στοχεύσεις: Παράταση με νόμο των ενοικιαστηρίων ξενοδοχείων που λήγουν το 2020 ή το 2021 για 3 χρόνια, περαιτέρω αναστολή πληρωμών επιταγών ανάλογα με την εξέλιξη της ζήτησης, οριζόντια συνέχιση της μείωσης του ενοικίου στο 60% είτε ανοίξουν είτε παραμείνουν κλειστά, κίνητρα προκειμένου ακίνητα που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση να επιστρέψουν στη μακροχρόνια, έλεγχος της παραξενοδοχίας, μείωση μισθωμάτων αιγιαλού, επίσπευση αδειοδοτήσεων σε εκκρεμότητα και προστασία επενδύσεων που κινδυνεύουν με αναστολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή