Περιορισμένες οι παρενέργειες της πανδημίας στην Prodea

Περιορισμένες οι παρενέργειες της πανδημίας στην Prodea

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική επίδραση σε ακίνητα που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων της από ενοίκια, αναμένει ότι θα έχει η Prodea Investments, ως αποτέλεσμα της κρίσης λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για ποσό, το οποίο, με βάση τα έσοδα του 2019, ανέρχεται σε 13,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και αφορά μισθώματα που εισπράττει η εταιρεία από τα εμπορικά καταστήματα (πλην τραπεζών και σούπερ μάρκετ) και τα ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου της, δηλαδή τα ακίνητα που θα πληγούν περισσότερο από την υφιστάμενη κρίση. Ανάλογα με το πόσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστά τα εν λόγω ακίνητα και για πόσο χρόνο θα ισχύσει η ρύθμιση της έκπτωσης ενοικίου 40%, θα εξαρτηθεί και η επίδραση στα έσοδα της εισηγμένης.

Οπως αναφέρουν στελέχη της διοίκησης της εταιρείας, επίπτωση θα υπάρξει και στα δύο ξενοδοχειακά-τουριστικά συγκροτήματα της Prodea στην Κύπρο, τα οποία της ανήκουν και διαχειρίζεται η ίδια, χωρίς δηλαδή να εισπράττει κάποιο μίσθωμα. Από τα συγκεκριμένα ακίνητα, η εταιρεία αποκόμισε έσοδα της τάξεως των 33 εκατ. ευρώ το 2019. Ωστόσο, επί του παρόντος, δεν είναι σαφές το μέγεθος των ζημιών, δεδομένου ότι το μισθολογικό κόστος των υπαλλήλων καλύπτεται αυτήν την περίοδο από το πρόγραμμα στήριξης, που έχει εφαρμόσει η κυπριακή κυβέρνηση.

Στη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση της εισηγμένης, η οποία πραγματοποιήθηκε από απόσταση, σημειώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου είναι «θωρακισμένο» απέναντι στην κρίση. Οπως ανέφερε ο κ. Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea, «έχουμε την ασπίδα της Εθνικής Τράπεζας, από την οποία προέρχεται πάνω από το 40% των ετήσιων εσόδων μας, ενώ μεγάλος μισθωτής  των κτιρίων μας είναι και η Cosmote, η οποία μάλλον ενισχυμένη θα εξέλθει της κρίσης. Ενα επιπλέον 10% των εσόδων του χαρτοφυλακίου μας αφορά σούπερ μάρκετ κι ένα πρόσθετο 10% φορείς του Δημοσίου».

Συνολικά, πάντως, η διοίκηση της εισηγμένης ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί με ευκολία ο ακριβής αντίκτυπος της πανδημίας, γιατί ακόμα μαίνεται το φαινόμενο και είναι άγνωστη η τελική διάρκειά του. Αλλο είναι δηλαδή να κρατήσει δύο μήνες κι άλλο έξι μήνες, ή ίσως κι ένα χρόνο, που θα σημάνει και πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις. Ερώτημα αποτελεί επί του παρόντος και το πόσο θα επηρεαστούν οι αξίες των ακινήτων μετά την κρίση, καθώς θα πρέπει να καταστούν σαφείς και οι γενικότερες επιπτώσεις στην οικονομία, τόσο την ελληνική όσο και την παγκόσμια.

Πιθανές ευκαιρίες

Από την άλλη πλευρά του Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου, προέδρου της Prodea, τα παραπάνω ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν και τη δημιουργία νέων επενδυτικών ευκαιριών για την εταιρεία, υπό την έννοια ότι είναι πιθανό να μειωθούν οι αποτιμήσεις των ακινήτων, που το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί σημαντικά, συμπιέζοντας αντίστοιχα και τις αποδόσεις που μπορούσαν να προσδοκούν οι ΑΕΕΑΠ. Αυτό που είναι δεδομένο κατά τον κ. Παπαχριστοφόρου είναι η αναβολή της πώλησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Prodea στην Ιταλία. Ο λόγος για το Picasso Fund, το οποίο διαθέτει κτίρια γραφείων και καταστημάτων στη γειτονική χώρα και το οποίο, κατά τον ίδιο, επρόκειτο να πωληθεί, κατόπιν παρότρυνσης των συμβούλων που είχε προσλάβει η εταιρεία για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. «Στόχος ήταν κατ’ αρχάς να κεφαλαιοποιήσουμε τις σημαντικές υπεραξίες που είχαν διαμορφωθεί από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και επιπλέον να απευθυνθούμε στην διεθνή επενδυτική κοινότητα με ένα αμιγώς ελληνικό αφήγημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχριστοφόρου.

Αναβολή έχει λάβει ασφαλώς και η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου, πιθανώς για το 2021. Εως τότε, η Prodea θα συνεχίσει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πρόγραμμα, έχοντας εξασφαλισμένη ρευστότητα που ξεπερνά κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την ανάπτυξη κτιρίου γραφείων στον Παράδεισο Αμαρουσίου, ενώ θα αναπτυχθεί και έκταση στη Λ. Συγγρού, σε συνεργασία με την Dimand Real Estate, επίσης για την κατασκευή συγκροτήματος γραφείων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή