Αλμα 3,44% στο Χρηματιστήριο και κλείσιμο στα υψηλά ημέρας

Αλμα 3,44% στο Χρηματιστήριο και κλείσιμο στα υψηλά ημέρας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικό άλμα και ξεκάθαρη υπεραπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών δεικτών έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάρη και στο ράλι που σημειώθηκε στις τελικές δημοπρασίες, παρά τα άσχημα νέα από το ΔΝΤ, το οποίο τοποθετεί την ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 10%, κάτι που πάντως η αγορά έχει λίγο ώς πολύ αποτιμήσει. Ολοι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν με θετικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, με τα μη τραπεζικά blue chips να στηρίζουν κατά βάση την άνοδο. Το θετικό άνοιγμα της Wall Street, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση για επικείμενη έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με έκδοση 7ετούς ομολόγου, ακολουθώντας ανάλογες κινήσεις από πολλές χώρες της Ευρωζώνης και δείχνοντας πως παρά την κρίση η Ελλάδα μπορεί να  δίνει το «παρών», ενίσχυσαν το κλίμα οδηγώντας έτσι τον Γενικό Δείκτη στις 628 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαρτίου.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά ημέρας με κέρδη 3,44% και στις 628,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,92 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε πως από τα πρόσφατα χαμηλά των 484 μονάδων (16 Μαρτίου) ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει ένα ισχυρό ριμπάουντ της τάξεως του 30%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,95% στις 1.527,83 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +4,33% και στις 851,99 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,76% στις 368,16 μονάδες που αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,33%, τη Eurobank αμετάβλητη σε 0,4 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στο +0,67% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,49%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Χ.Α. θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα βήματα των διεθνών αγορών, χωρίς να αποκλείονται και κινήσεις αυτονόμησης. Κατά τη Fast Finance, το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι πότε θα αρθεί σταδιακά η καραντίνα για να μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία. Φυσικά εκτός από το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην υγεία θα πρέπει να υπάρξει και σχέδιο για την επόμενη μέρα για τη γρήγορη επαναφορά της οικονομίας.

Πάντως, παρά τη μάλλον ανεπαρκή αντίδραση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, και παρά τις συνεχιζόμενες «μαύρες» προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, οι επενδυτές διεθνώς δείχνουν πιο αισιόδοξοι από τη συνεχή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού, και η ροή των ειδήσεων σε αυτό το μέτωπο αποτελεί σημαντικό καταλύτη για τις αγορές.

Σύμφωνα τη Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, είναι, ωστόσο, δύσκολο να εκτιμήσει κανείς, με σχετική ασφάλεια, την πιθανότητα οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες να έχουν δει τα χαμηλά τους μεσοπρόθεσμα. Βασικοί λόγοι είναι η αβεβαιότητα γύρω από το χτύπημα που θα δεχθούν οι ισολογισμοί, αλλά και η πιθανότητα ύπαρξης ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης του ιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή