«Βουτιά» των τραπεζών και ισχυρές απώλειες στο Χρηματιστήριο

«Βουτιά» των τραπεζών και ισχυρές απώλειες στο Χρηματιστήριο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές ήταν οι πιέσεις που επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε όλη τη διάρκεια τη χθεσινής συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει ουσιαστικά όλα τα κέρδη που σημείωσε την προηγουμένη ημέρα και να προσγειώνεται ξανά στις 607 μονάδες. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για βαθιά ύφεση το 2020 στην παγκόσμια οικονομία, με την Ελλάδα μάλιστα να σημειώνει τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις για εκτόξευση των δεικτών χρέους, οδήγησαν σε νέους τριγμούς τις αγορές, οι οποίες καθημερινά προσπαθούν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές οδήγησε σε πιέσεις και στην αγορά ομολόγων, όπως συνήθως συμβαίνει την ημέρα μιας νέας έκδοσης, ενώ η νέα έκθεση της Moody’s, η οποία υποβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε σταθερές από θετικές, έστειλε σε νέα βουτιά τον κλαδικό δείκτη, που ξεπέρασε το 5,5%.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,28% στις 607,57 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 625,88 μονάδων (-0,37%) και των 606,26 μονάδων (-3,49%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,42 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 3,65% στις 1.472,14 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,69% στις 837,63 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,59% στις 347,58 μονάδες, με την Alpha Bank στο -5,43%, τη Eurobank στο -6,25%, την Εθνική Τράπεζα στο -5,54% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -4,41%.

Το κλίμα στην ελληνική αγορά επιβαρύνθηκε και από τις προειδοποιήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody’s για τις επιπτώσεις της κρίσης, λόγω της πανδημίας, στις ελληνικές τράπεζες. Οπως εκτιμά, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα αποδυναμωθεί καθώς η διαταραχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς λόγω κορωνοϊού μειώνει την αύξηση του δανεισμού, χτυπάει τα έσοδα από προμήθειες, οδηγεί σε απώλειες από επενδυτικούς τίτλους, καθυστερεί τη μείωση των κόκκινων δανείων και δημιουργεί νέα, ενώ κρατάει τα καθαρά έσοδα από τόκους σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, ο οίκος τόνισε πως τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις, ενώ δεν βλέπει κίνδυνο στα κεφάλαια των τραπεζών και αναμένει τις συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας να παραμένουν σταθερές.

Οπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, το  ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει τον παράλληλο βηματισμό του με τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές. Επί του παρόντος, η ζώνη των 625 – 630 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, και στη συνέχεια των 650 μονάδων, αποτελεί την ορατή αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη, ενώ οι 600 μονάδες και στη συνέχεια οι 580 αποτελούν τα ορατά επίπεδα στήριξης. «Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μετά τον κορωνοϊό εποχή επιφέρει ήδη καταιγιστικές αλλαγές στην καθημερινότητα του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών του πλανήτη, γίνεται αντιληπτό ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για την κίνηση των δεικτών των αγορών είναι πιο εύκολο από ποτέ να ανατραπεί», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή