Αμεση ένεση ρευστότητας ύψους 120 εκατ. στην αγορά ενέργειας από τη ΔΕΠΑ

Αμεση ένεση ρευστότητας ύψους 120 εκατ. στην αγορά ενέργειας από τη ΔΕΠΑ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένεση ρευστότητας στην αγορά ενέργειας προχωράει η ΔΕΠΑ, επιστρέφοντας πριν από το Πάσχα στην αγορά 120 εκατ. ευρώ από τo σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων που επιδίκασε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης  να καταβάλει η τουρκική Botas. H κίνηση της ΔΕΠΑ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, «έρχεται σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει το υπουργείο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας».

Η Botas στις 5 Μαρτίου κατέβαλε στη ΔΕΠΑ το σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων που επιδίκασε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο με απόφασή του στις 10 Ιανουαρίου 2020 δικαίωσε τη ΔΕΠΑ έναντι της τουρκικής εταιρείας φυσικού αερίου, αναφορικά με το αίτημα της πρώτης για μείωση της τιμής. Η ΔΕΠΑ ως ώφειλε επιστρέφει στους πελάτες της, ηλεκτροπαραγωγούς, εταιρείες παροχής αερίου και μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές τα ποσά που αντιστοιχούν βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει μαζί τους. Αντίστοιχα, οι εταιρείες παροχής αερίου οφείλουν μέσα στο επόμενο διάστημα να μεταφέρουν το όφελος από την επιστροφή της ΔΕΠΑ στους πελάτες τους-καταναλωτές φυσικού αερίου μειώνοντας τα τιμολόγια.

Για τους βιομηχανικούς πελάτες της ΔΕΠΑ θα υπάρξει άμεσα ελάφρυνση του κόστους φυσικού αερίου, ενώ οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής θα ενισχύσουν τη ρευστότητά τους σε μια κρίσιμη συγκυρία. Παράλληλα με την ένεση ρευστότητας στην ελληνική αγορά ενέργειας, τα έσοδα από την Botas ενισχύουν περαιτέρω τα διαθέσιμα κεφάλαια της ΔΕΠΑ σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο κατά την οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη ο εταιρικός μετασχηματισμός της. Οπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωσή της, έχει δρομολογηθεί η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων τόσο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την ολοκλήρωση του επενδυτικού της πλάνου όσο και από τη ΔΕΔΑ για επιτάχυνση του πλάνου επέκτασης δικτύου και σύνδεσης περισσοτέρων περιοχών της ελληνικής Περιφέρειας στο δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά και από την υπό σύσταση ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων, η οποία μεταξύ άλλων θα αναλάβει να υλοποιήσει δρομολογημένες μελέτες για τον αγωγό EastMed. «Βρισκόμαστε τώρα στην ευχάριστη θέση να επιστρέψουμε στους πελάτες μας ένα μεγάλο ποσό που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ενώ επεσήμανε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η εταιρεία τους τελευταίους μήνες για τη μείωση του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου και τα σημαντικά, όπως είπε, αποτελέσματα αυτών, καθώς η εταιρεία εφαρμόζει από τον Ιανουάριο χαμηλότερες τιμολογήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή