Εκπτωση στις φορολογικές οφειλές

Εκπτωση στις φορολογικές οφειλές

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών έχει οριστεί ότι για τον μήνα Μάρτιο 2020:

• Οι πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ, επιχειρήσεις,

• τα φυσικά πρόσωπα – εκμισθωτές ακινήτων στις εν λόγω επιχειρήσεις και

• οι μισθωτοί των επιχειρήσεων αυτών, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας δικαιούνται έκπτωση 25% στις φορολογικές οφειλές τους, πλην αυτών από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους, εφόσον καταβάλουν το υπόλοιπο 75% των βεβαιωμένων και μη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών τους ή και των οφειλών τους από δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν στις 30 και 31/3/2020, εντός του διαστήματος από 30/3/2020 έως 10/4/2020 ή μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται με όποια τυχόν απόφαση παράτασης.

Για τον μήνα Απρίλιο 2020, την ως άνω έκπτωση 25% δικαιούνται όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα καταβάλουν εμπρόθεσμα το 75% των βεβαιωμένων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών τους (πλην αυτών από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους) ή και των οφειλών τους από δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν από την 1/4/2020 έως τις 30/4/2020.

Με νεότερη εγκύκλιο της ΑΔΑΕ (Ε. 2046/ 9.4.2020) παρέχονται πρόσθετες διευκρινίσεις αναφορικά με την ανωτέρω χορηγούμενη έκπτωση 25%. Συγκεκριμένα, διευκρινίστηκε ότι ο οφειλέτης τυγχάνει του ευεργετήματος της έκπτωσης του 25% μόνο κατόπιν εκούσιας καταβολής ή συμψηφισμού κατ’ άρθρο 83 του ΚΕΔΕ μέσα στις ανωτέρω τιθέμενες προθεσμίες. Για τη χορήγηση της έκπτωσης σε περίπτωση ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί όλες οι προηγούμενες δόσεις της ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής. Η έκπτωση δεν αφορά την καταβολή της πρώτης δόσης, διότι η ρύθμιση καθίσταται ενεργή μόνο μετά την καταβολή αυτής.

Για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου 75%, ο δικαιούχος πληροφορείται το ύψος της οφειλής/δόσης ρύθμισης από την «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του Taxisnet. H καταβολή πραγματοποιείται με τη σχετική ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.)/ταυτότητα ρυθμισμένης οφειλής (ΤΡΟ), για κάθε οφειλή/δόση ρύθμισης χωριστά. Για κάθε ταυτότητα βεβαιωμένης ή ρυθμισμένης οφειλής, καταβάλλεται το 75% της εμφανιζόμενης οφειλής στην εικόνα του Taxisnet και μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία. Η έκπτωση του 25% θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο της καταβολής διάστημα, ύστερα από επαλήθευση της καταβολής του υπολοίπου 75% της οφειλής/δόσης ρύθμισης. Για τις περιπτώσεις φορολογουμένων που πλήρωσαν εξ ολοκλήρου τις αντίστοιχες δόσεις κατά τις 30 και 31 Μαρτίου 2020, 25% της έκπτωσης θα τους επιστραφεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Το ίδιο ισχύει και για δικαιούχους που πλήρωσαν από τις 30 Μαρτίου και μετά ή θα πληρώσουν εμπρόθεσμα περισσότερο από το 75% των οφειλών/δόσεων Μαρτίου και Απριλίου.

Τέλος, αναφορικά με τις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί σε συμφωνία εξυγίανσης, η οποία που έχει επικυρωθεί δικαστικά κατ’ άρθρα 99 και επ. του Πτωχευτικού Κώδικα, διευκρινίζεται ότι αναστέλλεται μέχρι και τις 31/8/2020 η καταβολή μόνον εκείνων των φορολογικών οφειλών τους (πλην ΦΠΑ και παρακρατούμενων) που ήταν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες κατά τις 11/3/2020 και την 1/4/2020 αντίστοιχα.

Ο ΦΠΑ

Ειδικά για τον ΦΠΑ, με την ΠΝΠ της 13/4/2020 προβλέφθηκε ότι εφόσον οι πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ, επιχειρήσεις εξοφλήσουν ολοσχερώς μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 το συνολικό ποσό της οφειλής που αντιστοιχεί στην απόδοση του ΦΠΑ που προκύπτει από τις δηλώσεις:

• α΄ τριμήνου του 2020 για τους υπόχρεους σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων και

• του Μαρτίου του 2020 για τους υπόχρεους σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων παρέχεται το ευεργέτημα του συμψηφισμού ποσού ίσου με 25% επί της καταβληθείσας οφειλής, με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά και την 1η Μαΐου 2020.

Για τους υπόχρεους σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, προϋπόθεση εφαρμογής της έκπτωσης είναι η εξόφληση του ΦΠΑ της περιόδου Φεβρουαρίου 2020, με εξαίρεση τις υπόχρεες επιχειρήσεις που τελούσαν σε αναστολή στις 26 Μαρτίου 2020.

Εφόσον υποβληθεί τροποποιητική δήλωση για τις ως άνω περιόδους, με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό ποσό της δήλωσης, το ποσό του συμψηφισμού μειώνεται αναλόγως.

* Η κ. Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνη του Φορολογικού Τμήματος της ASnetwork (www.asnetwork.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή