Σκάνδαλο αλά Folli Follie και με την ελληνική Akazoo

Σκάνδαλο αλά Folli Follie και με την ελληνική Akazoo

6' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άλλη μία ελληνική εταιρεία η οποία θα καταρρεύσει σαν «χάρτινος πύργος» είναι σύμφωνα με τον Γκάμπριελ Γκρέγκο και το fund του, το QCM, η Akazoo S.A, εταιρεία streaming μουσικής, με φορολογική έδρα το Λουξεμβούργο και εισηγμένη στον αμερικάνικο Nasdaq από τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από αντίστροφη συγχώνευση. Δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο της Folli Follie, ο γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων αποκαλύπτει, σύμφωνα με την έκθεσή του, άλλη μία εταιρεία της οποίας η διοίκηση έχει στόχο τoν πλουτισμό της εις βάρος των μετοχών της. Σημειώνεται ότι στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου στις ΗΠΑ η μετοχή της υποχώρησε κατά 36%.

Το QCM αναφέρει πως η Akazoo ισχυρίζεται ότι είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική εταιρεία streaming μουσικής, με έσοδα, κέρδη και χρήστες τα οποία είναι ανταγωνιστικά με τους κολοσσούς της βιομηχανίας όπως η Pandora ή η Tidal. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, η Akazoo μπορεί να είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με έδρα την Ελλάδα με αμελητέα βάση χρηστών και πωλήσεις. Επίσης, όπως τονίζει, η ελληνική εταιρεία απασχολεί μόλις 26 υπαλλήλους, με σημαντικό μέρος αυτών να έχει εργαστεί πρόσφατα σε άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν αποδειχθεί απάτες (Globo Plc1) ή είναι ύποπτες για απάτη (Velti). Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός, για παράδειγμα, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Velti.

Η Akazoo εισήχθη στο Nasdaq μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης τον Σεπτέμβριο του 2019 και στο παρελθόν ήταν μέρος της ελληνικής εταιρείας InternetQ (της οποίας CEO είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος) που ήταν εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου μέχρι τις αρχές του 2016. Τότε τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά τους ισχυρισμούς από το βρετανικό σάιτ Shareprophets, για απάτη. Μετά από κάποια χρόνια η IntenetQ έκανε απόσχιση (spin-off) την Akazoo και ξεκίνησε διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης με εταιρεία-κέλυφος μετρητών (cash sell).

Εικόνα οικονομικών στοιχείων που θυμίζει την Folli Follie

Η κορυφαία υπηρεσία της Akazoo, η Akazoo Music, είναι μια εφαρμογή streaming μουσικής παρόμοια με το Spotify ή το Deezer και επιτρέπει στους χρήστες να ακούν απεριόριστη μουσική με μηνιαία συνδρομή μέσω του κινητού ή του διαδικτύου.

Σύμφωνα με το QCM, η Akazoo ισχυρίζεται ότι έχει 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια είναι συνδρομητές, έσοδα 140 εκατ. δολ. τα οποία αυξάνονται με ρυθμό περίπου 24% ετησίως και δραστηριοποιείται σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε αναδυόμενες αγορές.

Το 80% των εσόδων της προέρχεται απευθείας από τους καταναλωτές, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από συνεργασίες με φορείς τηλεπικοινωνιών, κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM) και άλλους.

Όπως τονίζει η QCM τα οικονομικά στοιχεία της Akazoo είναι «φουσκωμένα». Υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κερδών και ταμειακών ροών, μεγάλες επενδύσεις σε πνευματική ιδιοκτησία (IP) και ένα τεράστιο επίπεδο εισπρακτέων λογαριασμών, κάτι που θυμίζει αυτή των Folli Follie και Globo. Παράλληλα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον δεν έχει πληρώσει κανέναν φόρο, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως έχει 21,7 εκατομμύρια δολάρια λογιστικό «κέρδος».

Οι χρήστες, τα downloads και οι αξιολογήσεις

Στην έρευνά του το QCM διαπίστωσε επίσης πως η Akazoo ισχυρίζεται ότι για την εφαρμογή της έχει πάνω από 500 χρήστες ανά αξιολόγηση, ενώ οι ανταγωνιστές της έχουν κατά μέσο όρο περίπου 31 χρήστες ανά μία αξιολόγηση. Στο Google Play οι πιο πρόσφατες αξιολογήσεις αφορούν τον Ιανουάριο του 2019 και προέρχονται κυρίως από τον Κρις Σπηλιωτόπουλο, τον Γιάννη Καραλή, οι οποίοι είναι στελέχη της Akazoo, καθώς και τον Γιώργος Ζερβό, ο οποίος κατά την QCM είναι πιθανώς αδελφός του CEO της Akazoo, του Απόστολου Ζερβού.

Ο αριθμός των likes ή των ακολούθων στα κοινωνικά μέσα και η αναλογία εσόδων/υπαλλήλων δείχνουν επίσης μία «περίεργη« εικόνα. Όλα αυτά υποδηλώνουν  ότι η Akazoo μπορεί να είναι μια πολύ μικρότερη εταιρεία από ό, τι ισχυρίζεται, τονίζει το QCM.

Επίσης, τα downloads της εφαρμογή είναι πολύ λίγα και δεν δικαιολογούν τους 44 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες, ενώ και όγκος των αναζητήσεων στο ίντερνετ για την Akazoo είναι ελάχιστος έως σχεδόν μηδενικός και προέρχεται κυρίως από Ελλάδα και Κύπρο και όχι από τις αναδυόμενες αγορές όπου η ίδια η εταιρεία ισχυρίζεται πως είναι δημοφιλής

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Akazoo, ο αριθμός των υπαλλήλων της μειώθηκε κατά 17% ετησίως από 45 σε 26 το 2016-2018 (με το QCM να εκτιμά ότι ο τρέχων αριθμός είναι ακόμη χαμηλότερος). Είναι συνεπώς δύσκολο, όπως τονίζεται, να συνδυάσει κανείς αυτά τα στοιχεία με τον ισχυρισμένο ρυθμό αύξησης εσόδων του 24%:

Η QCM παρατηρεί πως ο αριθμός των υπαλλήλων της μειώθηκε κατά 17% ετησίως από 45 σε 26 το 2016-2018 και έτσι οι πωλήσεις ύψους 145 εκατ. δολ. συνεπάγονται πως οι πωλήσεις ανά εργαζόμενο φτάνουν τα 5,5 εκατ. δολάρια, μία αναλογία οκτώ φορές υψηλότερη από αυτές των Facebook και Apple.

Κλειστά γραφεία

Η QCM παρατηρεί επίσης πως η Akazoo έχει κλείσει τα περισσότερα (ίσως και όλα) τα γραφεία της εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών της γραφείων στο Λονδίνο, καθώς και αυτά του Λουξεμβούργου όπου «δεν βρέθηκε κανένα ίχνος της Akazoo».

Στην Ελλάδα τα γραφεία της βρίσκονται εντός της InternetQ στο Νέο Ψυχικό (Λεωφόρος Κηφισίας 340), ενώ δεν αναγράφεται πουθενά η επιγραφή της Akazoo.

Σε ότι αφορά την ελεγκτική εταιρεία της Akazoo, από το 2015 είναι η Crowe LLP, και αν και δεν ανήκει στις Big 4, έχει καλή φήμη, έστω και αν πρόσφατα δέχθηκε πρόστιμο από την αμερικάνικη επιτροπή κεφαλαιαγοράς ύψους 1,5 εκατ. δολ. για έλεγχο που είχε σε εταιρεία η οποία χρεοκόπησε.

Το QCM αμφισβητεί επίσης την παρουσία που ισχυρίζεται ότι έχει η Akazoo σε 25 χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε το 2019 στην κεφαλαιαγορά τα έσοδά της προέρχονται κυρίως από αναδυόμενες αγορές (συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ρωσίας, της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας, του Εκουαδόρ. της Βραζιλίας και του Μεξικού, μεταξύ άλλων).

Ωστόσο, όπως διαπίστωσε το QCM, οι χώρες που μπορεί κανείς να ανοίξει λογαριασμό στην Akazoo είναι  μόνο πέντε: Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πολωνία, η Μαλαισία και η Ινδονησία.

Ωστόσο, ακόμα και στην Πολωνία όπου η εφαρμογή Akazoo Music είναι διαθέσιμη μόνο στο πολωνικό Google Play, η παρουσία της στη χώρα είναι μηδενική, ενώ ελάχιστη είναι και η δραστηριότητά της στη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Πνευματικά δικαιώματα

Η Akazoo αγόρασε από τη Sony πνευματικά δικαιώματα που ισχύουν μόνο για πέντε χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πολωνία, τη Γκάνα και τη Μαλαισία και αυτό όπως επισημαίνει δημιουργεί σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το εάν η Akazoo έχει υπερβάλει με τον αριθμό των χωρών από τις οποίες λειτουργεί και εάν τελικά η ελληνική εταιρεία διανέμει μουσική σε ορισμένες χώρες κατά παράβαση των πνευματικών δικαιωμάτων Ι πχ. είναι ενεργή αν και ελάχιστα σε Ινδονησία, Σιγκαπούρη και Ταϊλάνδη).

«Φούσκωμα» εσόδων

Όπως καταλήγει το QCM τα συντριπτικά στοιχεία που παρουσιάζει δείχνουν μια ζοφερή εικόνα για την πραγματική κατάσταση και τις προοπτικές αυτής της εταιρείας και η Akazoo μπορεί να είναι τελικά μία πολύ μικρότερη εταιρεία από ό, τι ισχυρίζεται, με μια μικρή και συρρικνωμένη βάση εσόδων με ετήσιες απώλειες περίπου 4 εκατ. δολ. Η οικονομική ανάλυση, το μέγεθος του εργατικού δυναμικού, η μείωση του προσωπικού και των γραφείων, όλα δείχνουν μια μικρή και ταχέως συρρικνούμενη εταιρεία, με τα ισχυριζόμενα έσοδα και το ρυθμό ανάπτυξης που ισχυρίζεται η Akazoo να μην «ταιριάζουν» στην εικόνα.

Το fund πιστεύει ότι η Akazoo μπορεί να φουσκώνει δραματικά τα ποσά εσόδων μέσω και εταιρειών-κελύφη (shell companies) σε τρίτες χώρες, οι οποίες εταιρείες ενδέχεται να παρουσιάζονται ως συνεργάτες / μεταπωλητές  και να εκδίδουν πλαστά τιμολόγια στην Akazoo. Το QCM υποθέτει ότι η Akazoo μπορεί να έχει συνεργαστεί η δημιουργήσει μικρές εταιρείες μουσικής οι οποίες κόβουν πλασματικά τιμολόγια για μη υφιστάμενα stream μουσικής. «Το πεπρωμένο της Akazoo θα μοιάζει ίσως με αυτό των Velti και Globo με 100% απώλειες για τους μετόχους, πτώχευση και αγωγές» καταλήγει ο Γκάμπριελ Γκρέγκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή