Πιέσεις στο Χρηματιστήριο, «βουτιά» 10,5% για τις τράπεζες

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο, «βουτιά» 10,5% για τις τράπεζες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα, λόγω της απότομης και έντονης «βουτιάς» των τιμών του πετρελαίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν είχε πολλές επιλογές χθες από το να δεχθεί σοβαρές πιέσεις ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και της Wall Street, με τους επενδυτές διεθνώς να ρευστοποιούν το ρίσκο που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Νωρίς στη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 600 μονάδες τις οποίες είχε καταφέρει να διατηρήσει για έξι συνεδριάσεις, καθώς η νέα βουτιά των τραπεζικών μετοχών, η οποία άγγιξε διψήφια ποσοστά, και οι πιέσεις σε σειρά τίτλων της υψηλής κυρίως κεφαλαιοποίησης παρέσυραν την αγορά σε ισχυρή πτώση, αν και ο τζίρος κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παρά το τέλος των αργιών του Πάσχα.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και τα ομόλογα, με την απόδοση στο ελληνικό 10ετές να σκαρφαλώνει στο 2,27%, με άνοδο της τάξης του 9%, και το spread στις 276 μ.β. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,59% στις 591,02 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,57 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,89%, στις 1.417,58 μονάδες, στο -0,32% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση και στις 846,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 10,53% στις 303,69 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει βουτιά 11,75%, την Τράπεζα Πειραιώς να καταγράφει πτώση 10,83%, την Eurobank να κλείνει στο -10,03% και την Εθνική Τράπεζα στο -9,40%.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις ισχυρότερες πιέσεις δέχτηκαν οι Jumbo (-6,34%), Motor Oil (-6,28%), ΓΕΚ Τέρνα (-4,68%), ΔΕΗ (-4,09%) και Lamda Development (-3,88%). Εξαίρεση στη γενικότερη πτώση αποτέλεσαν η Aegean με άνοδο 6,55%, ο ΟΠΑΠ στο +5,34%, η Βιοχάλκο στο +4,75%, η ΕΥΔΑΠ στο +2,12%, o Σαράντης στο +1,82& και ο ΟΛΠ στο +0,48%. Οι δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, που οδήγησαν στη διαμόρφωση αρνητικής τιμής στα συμβόλαια του Μαΐου, προκάλεσαν εύλογη αναταραχή στις αγορές, καθώς εδραιώνεται το ενδεχόμενο ισχυρής και παρατεταμένης ύφεσης σε όλες τις δυτικές οικονομίες, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακής», τη στιγμή που στην Ευρώπη όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Στο Χ.Α., η επενδυτική κοινότητα, πέραν των παραπάνω, έχει στραμμένη την προσοχή στην ετυμηγορία δύο οίκων πιστοληπτικής ικανότητας (S&P και DBRS) για την ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται την Παρασκευή, ενώ η αναμενόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών δημιουργεί κινητικότητα σε σχέση με τη σύσταση μιας πανευρωπαϊκής (ή επιμέρους εθνικών) bad bank.

Με αυτά τα δεδομένα, η διάσπαση των 600 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη ήταν αναμενόμενη, αφού η απόσυρση των λίγων αισιόδοξων επενδυτών που είχαν απομείνει έδωσε και πάλι την υπεροπλία στους πωλητές. Οι τεχνικοί αναλυτές συνομολογούν ότι οι 580 μονάδες συνιστούν κρίσιμο επίπεδο στήριξης, όπου θα χρειαστεί να επανέλθουν τα αντανακλαστικά των αγοραστών.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή