Στον ΟΠΑΠ το 84,89% του ομίλου Stoiximan

Στον ΟΠΑΠ το 84,89% του ομίλου Stoiximan

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αύξηση της συμμετοχής του στον όμιλο Stoiximan προχωράει ο ΟΠΑΠ. Παράλληλα, έκλεισαν οι εκκρεμότητες απόκτησης του 51% στον όμιλο Stoiximan, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κύπρου έδωσε το πράσινο φως για την εξαγορά αυτή, που είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2019. Με βάση την αρχική συμφωνία (Ιανουάριος 2019) ο ΟΠΑΠ είχε συμφωνήσει στον έλεγχο του 69,4% των μετοχών του ομίλου Stoiximan μέσω έμμεσης και άμεσης συμμετοχής. Με τη νέα συμφωνία, η συμμετοχή του αυξάνεται στο 84,89% των μετοχών του ομίλου Stoiximan και το τίμημα για το σύνολο της συμμετοχής ανέρχεται σε 163,4 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό δεν περιλαμβάνει τα πιθανά ταμειακά διαθέσιμα που θα υπάρχουν κατά την ημερομηνία συναλλαγής, ενώ μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τη λειτουργική κερδοφορία του 2020 και του 2021.

Αναφορικά με το τελευταίο, αν τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ξεπεράσουν το συμφωνημένο ύψος, τότε το 30% της διαφοράς και με πολλαπλασιαστή 8 έως 10 φορές θα περιέλθει στους μετόχους-πωλητές της Stoiximan. Αν για παράδειγμα τα λειτουργικά κέρδη είναι 5 εκατ. ευρώ υψηλότερα το 2020 από τον στόχο που έχουν θέσει οι δύο πλευρές, τότε οι μέτοχοι της Stoiximan θα λάβουν επιπρόσθετη αμοιβή 12 (=30%x8x5) έως 15 (=30%x10x5) εκατ. ευρώ. Ο συντελεστής 8 ή 10, σύμφωνα με πληροφορίες, εξαρτάται από την κατηγορία παιγνίων που θα προέλθει το υπερβάλλον κέρδος. Το αντίστοιχο ισχύει και για τη χρήση του 2021, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη ρήτρα υπερβάλλοντος κέρδους (earn out ρήτρα) για τα χρόνια που ακολουθούν μετά την επόμενη χρήση. Συνολικά η επένδυση του ΟΠΑΠ στον όμιλο Stoiximan θα ξεπεράσει τα 213,4 εκατ. ευρώ, εάν συμπεριληφθεί σε αυτήν και η επένδυση των 50 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 37,5% της TCB Holding, μητρικής εταιρείας της Stoiximan. Η εξαγορά αυτή έγινε το φθινόπωρο του 2018 και προηγήθηκε εκείνης του 51% στη Stoiximan.

H διοίκηση του ΟΠΑΠ γνωστοποίησε χθες ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το management του ομίλου Stoiximan. «Η SMGC (Stoiximan Greek & Cypriot) θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται ανεξάρτητα από τις διαδικτυακές δραστηριότητες της ΟΠΑΠ Α.Ε. Η υπάρχουσα διοικητική ομάδα της SMGC θα συνεχίσει να ηγείται των καθημερινών δραστηριοτήτων της», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του ΟΠΑΠ.

Το 2019, ο όμιλος Stoiximan είχε ακαθάριστα έσοδα 196,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 80% των συνολικών εσόδων του ομίλου TCB Holdings (έσοδα 245,2 εκατ. ευρώ). Επίσης ο όμιλος Stoiximan είχε πέρυσι λειτουργικά κέρδη EBITDA ύψους 44 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ο ΟΠΑΠ απέκτησε την εταιρεία με τίμημα που αντιστοιχεί σε περίπου 4,5 φορές τα κέρδη EBITDA του 2019.

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, τη νέα συμφωνία, σημείωσε ότι η ελληνική διαδικτυακή αγορά εξελίσσεται και εισέρχεται σταδιακά σε μια νέα εποχή, στην οποία προβλέπεται η πλήρως ρυθμιζόμενη και εποπτευόμενη λειτουργία της, έπειτα από την υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας πριν από λίγους μήνες. «Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική επένδυσή μας στον όμιλο Stoiximan –μαζί με την ανάπτυξη των δικών μας διαδικτυακών δραστηριοτήτων– αποτελεί σημαντική κίνηση για τον ΟΠΑΠ», πρόσθεσε.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή