ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μια πολύτιμη συμβολή στη μάχη έναντι του Covid-19

mia-polytimi-symvoli-sti-machi-enanti-toy-covid-19-2374687

Είναι γνωστό πως η υπεύθυνη και βιώσιμη εξόρυξη μεταλλευμάτων, σε σύμπνοια με την τοπική κοινωνία και σε συνδυασμό με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών παράγει άμεσα οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και την ευρύτερη κοινωνία. Πόσοι όμως αντιλαμβάνονται την τεράστια συμβολή των μετάλλων και ορυκτών στον φαρμακευτικό και ιατρικό κλάδο, ως βασικά συστατικά για την ανάπτυξη φαρμάκων και ιατρικής τεχνολογίας, αλλά και ως ασπίδες προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού από προσβλητικούς ιούς;

Πιο επίκαιρη από ποτέ είναι τώρα η χρήση των μετάλλων όπως ο χρυσός, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο άργυρος, ο μόλυβδος – όλα τους έχουν μεγάλη αξία για την σύγχρονη ιατρική. Για παράδειγμα, η χρήση νανομορίων χρυσού είναι διαδεδομένη στην ιατρική έρευνα και τον διαγνωστικό έλεγχο, ο χαλκός συναντάται σε κρίσιμο διαγνωστικό εξοπλισμό όπως ο αξονικός τομογράφος, ενώ διαθέτει σπουδαίες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ο άργυρος έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, ο  μόλυβδος διαθέτει σημαντικές μονωτικές ιδιότητες για την προστασία ιατρών και ασθενών από την διαγνωστική ή θεραπευτική χρήση της ακτινοβολίας, ενώ, ο ψευδάργυρος έχει αντιϊκές ιδιότητες που συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας των μολύνσεων, ακόμη και στην πλήρη αποτροπή τους.

Η Ελληνικός Χρυσός είναι μια μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2004, αναπτύσσοντας και λειτουργώντας με υπευθυνότητα, ασφάλεια και υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική, απασχολώντας σήμερα πάνω από 1.600 εργαζόμενους.

Ανταποκρινόμενη άμεσα στη ξαφνική κρίση της πανδημίας του ιού Covid-19, η Ελληνικός Χρυσός εκπόνησε ένα ευρύ πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με πυρήνα τη Βόρεια Ελλάδα, συστήνοντας έκτακτο ταμείο αρωγής, για να ενισχύσει τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για να υποστηρίξει το υγειονομικό έργο στη ΒΑ Χαλκιδική. 

Οι δράσεις περιλαμβάνουν τη δωρεά ψηφιακής φορητής ακτινολογικής μονάδας που για τις ανάγκες της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, και τη δωρεά 6 φορητών παρακλίνιων αναπνευστήρων στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, συνολικής αξίας άνω των €100.000 ευρώ. Ακόμη, η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε στην αγορά και διάθεση 1.000 προστατευτικών ασπίδων προσώπου και 1.000 ολόσωμων προστατευτικών φορμών για την προστασία των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία ΓΝΧ Πολυγύρου και ΑΧΕΠΑ, καθώς και στη δωρεά απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας στην Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής.

Η ενίσχυση του αγώνα κατά της νόσου δε σταματά εκεί, καθώς στις έκτακτες δράσεις της Ελληνικός Χρυσός περιλαμβάνονται δωρεές συνολικού ύψους €60.000 προς το Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) για την εισαγωγή ιατρικού εξοπλισμού στη χώρα, προς το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, προκειμένου να διατεθούν για τη στήριξη των δομών υγείας στην Θεσσαλονίκη, και για την ενίσχυση του εξοπλισμού του ΕΣΥ μέσω της ΜΚΟ Συμμαχία για την Ελλάδα. Δύο ακόμη δωρεές ύψους €20.000 αφορούν στις απολυμάνσεις όλων των σχολείων και δημόσιων κτηρίων του Δήμου Αριστοτέλη στην ΒΑ Χαλκιδική, αλλά και στη Δημοτική Κοινωνική Επιχείρηση του Δήμου Αριστοτέλη «Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ», που υλοποιεί τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» ενισχύοντας τις ευπαθείς ομάδες. Μέρος του ποσού αυτού διατέθηκε για τον εφοδιασμό των συνεργείων καθαριότητας του Δήμου με εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Με έντονο το αίσθημα ευθύνης, η Ελληνικός Χρυσός έχει υλοποιήσει και συνεχίζει πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσω υπηρεσιών γενικού ιατρού προς όφελος των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων στον Δήμο Αριστοτέλη.