Η καραντίνα επιφέρει πλήγμα στη ρευστότητα της «Μπλε Κέδρος»

Η καραντίνα επιφέρει πλήγμα στη ρευστότητα της «Μπλε Κέδρος»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υστέρηση εσόδων και πιθανότατα και κερδών θα πρέπει να αντιπαρέλθει το αμέσως προσεχές διάστημα η «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ», η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat). Η εταιρεία είναι ίσως η πιο εκτεθειμένη στις συνέπειες που καταγράφει η αγορά ακινήτων λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, καθώς το 90% των ετήσιων εσόδων της προέρχεται από τους δύο κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο, δηλαδή τα ξενοδοχεία και τα εμπορικά καταστήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, το 70,7% των εσόδων της προέρχεται από τον ξενοδοχειακό τομέα και το 19,22% από εκείνον των καταστημάτων, με το υπόλοιπο 10% να αφορά μισθωτικά έσοδα από γραφεία και βιομηχανικά/βιοτεχνικά ακίνητα.

Η υφιστάμενη κατάσταση αναμένεται να δυσχεράνει και τη διαδικασία εισόδου των μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α., τουλάχιστον εφόσον στόχευε σε δημόσια εγγραφή και την άντληση κεφαλαίων, με στόχο τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων. Ηδη, η εταιρεία μετράει τρία χρόνια από τη σύστασή της και έχει λάβει διαδοχικές παρατάσεις για την εκ του νόμου υποχρεωτική εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της «Μπλε Κέδρος» αποτελείται από 29 ακίνητα, συνολικής αξίας 90,5 εκατ. ευρώ, επιφάνειας 34.000 τ.μ. Εξ αυτών, τα 10 είναι εμπορικά καταστήματα, κυρίως της αλυσίδας Coco-Mat, αξίας 15 εκατ. ευρώ, επτά είναι τουριστικά ακίνητα και δη ξενοδοχεία, αξίας 58,5 εκατ. ευρώ, δύο είναι βιομηχανικά κτίρια αξίας 7,6 εκατ. ευρώ, δύο είναι κτίρια γραφείων αξίας 1,65 εκατ. ευρώ, δύο είναι οικιστικά αξίας 2,58 εκατ. ευρώ και έξι είναι οικόπεδα/αγροτεμάχια, αξίας της τάξεως των 5,5 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποδίδει ετήσια έσοδα 5,8 εκατ. ευρώ, με την απόδοση να αγγίζει το 7,6%.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ήδη πριν από την έλευση της πανδημίας, η διοίκηση της εταιρείας αναζητούσε τρόπους άντλησης περαιτέρω ρευστότητας, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε εργαλεία μόχλευσης, όπως π.χ. ένα κοινό ομολογιακό δάνειο ή κάποια πιστοληπτική γραμμή.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε συζητήσει πριν από λίγους μήνες με την Trastor το ενδεχόμενο πώλησης των ακινήτων της στην οδό Φαλήρου στο Κουκάκι, αντί ενός ποσού της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Στο επίκεντρο είχε βρεθεί ασφαλώς το ξενοδοχείο Coco-Mat Athens BC, το οποίο λειτουργεί από τον περασμένο Ιούνιο, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από φορείς και οργανώσεις για οικοδομικές υπερβάσεις, χωρίς πάντως να φαίνεται ότι υφίσταται κάποιο ζήτημα, καθώς η οικοδομική άδεια κρίθηκε ότι εκδόθηκε καθ’ όλα νόμιμα.

Εκτός από το συγκεκριμένο ακίνητο, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και το έτερο ακίνητο που είχε αγοράσει η εταιρεία στην οδό Φαλήρου (στη συμβολή με την οδό Δημητρακοπούλου), όπου όμως και πάλι είναι σαφές ότι η όποια μελλοντική του αξιοποίηση θα συναντήσει έντονη αντίσταση, με προσφυγές και άλλες ενέργειες, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πώλησή του. Εκτός από την Trastor, ενδιαφέρον φέρεται να εκφράστηκε και από έτερο εγχώριο θεσμικό επενδυτή (όχι όμως ΑΕΕΑΠ), αλλά και από ξένους επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, χωρίς επί του παρόντος να έχει προκύψει κάποιο αποτέλεσμα.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η οικογένεια Ευμορφίδη επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τα εν λόγω ακίνητα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ανακατασκευή ενός οικιστικού ακινήτου στη Μονεμβασιά (παραλιακός οικισμός Ξιφίας), με στόχο τη δημιουργία ξενώνα, αλλά και ο εμπλουτισμός του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων με νέα εμπορικά καταστήματα. Μάλιστα, ορισμένα εξ αυτών αναμένεται να είναι από την αγορά του εξωτερικού, συγκεκριμένα δύο στην Ισπανία, τρία στην Ολλανδία και ένα κέντρο logistics στο Βέλγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή