Διαφοροποιεί το επενδυτικό πλάνο της η Prodea Investments

Διαφοροποιεί το επενδυτικό πλάνο της η Prodea Investments

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναπροσαρμογή του επενδυτικού πλάνου της σε ό,τι αφορά τα προς ανάπτυξη ακίνητά της προχωράει η διοίκηση της Prodea Investments, μετά τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει στην αγορά ακινήτων η υγειονομική κρίση. Το θετικό στην παρούσα φάση είναι ότι οι αλλαγές που προωθούνται δεν αφορούν την αναβολή των νέων επενδύσεων, αλλά τη διαφοροποίηση των χρήσεών τους, ώστε να εξασφαλίζεται η μελλοντική ζήτηση και ασφαλώς οι μελλοντικές αποδόσεις.

Ετσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διαφοροποίηση αναμένεται κατ’ αρχάς σε ό,τι αφορά το κτίριο που είχε αγοράσει η εταιρεία πριν από περίπου ένα χρόνο, στην αρχή της Λ. Συγγρού (πλησίον των Στυλών του Ολυμπίου Διός). Η αρχική στόχευση για το συγκεκριμένο κτίριο των 5.300 τ.μ. ήταν η μετατροπή του σε ξενοδοχείο, λόγω της εγγύτητας με την Ακρόπολη και τα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα.

Πλέον, οι σκέψεις της διοίκησης έχουν διαφοροποιηθεί και εξετάζεται η ανακατασκευή του ως σύγχρονου κτιρίου γραφείων, χρήση για την οποία εκτιμάται πως η ζήτηση θα είναι υψηλή λόγω του κεντρικού σημείου στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο και των εξαιρετικών προσβάσεων που διαθέτει, όπως για παράδειγμα οι σταθμοί του μετρό (Σύνταγμα και Ακρόπολη), αλλά και το τραμ (Σύνταγμα). Υπενθυμίζεται ότι το κόστος κτήσης του συγκεκριμένου ακινήτου είχε ανέλθει σε 5,875 εκατ. ευρώ.

Διαφοροποίηση, όμως, θα πρέπει να αναμένεται και για τη, μέχρι σήμερα τουριστικού χαρακτήρα, επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, που δρομολογούσε η Prodea στα Χανιά, σε κοινοπρακτικό σχήμα που είχε συστήσει με την Dimand Real Estate και την EBRD. Πρόκειται για δύο οικόπεδα 11,4 στρεμμάτων στην είσοδο της πόλης των Χανίων, τα οποία είχαν αγοράσει οι δύο εταιρείες από την Alpha Bank, καταβάλλοντας το ποσό των 8 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή της Prodea στο σχήμα είναι 40%.

Στόχος ήταν η ανάπτυξη δύο ξενοδοχείων (πιθανώς το ένα να αφορούσε περισσότερο επιπλωμένα διαμερίσματα), ενώ υπό διερεύνηση ήταν και το ενδεχόμενο να προστεθούν και μερικές εμπορικές χρήσεις. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες, πλέον το τελευταίο σενάριο, δηλαδή η προσθήκη εμπορικών χρήσεων, φαίνεται να κερδίζει έδαφος, λόγω και της ζήτησης που έχει εκφραστεί προς τις εταιρείες, ενώ πιθανή είναι και η ενίσχυση του μείγματος χρήσεων που θα αφορά σε κατοικίες.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς από τις παραπάνω κινήσεις, πρόθεση των επικεφαλής της εταιρείας είναι να περιοριστεί μέρος της μελλοντικής έκθεσης της Prodea στον τουριστικό κλάδο, τουλάχιστον έως ότου ο τομέας αυτός ξαναβρεί την ισορροπία και επιστρέψει σε ανοδική τροχιά ανάπτυξης. Ηδη άλλωστε η εταιρεία συνεχίζει άλλες επενδύσεις που σχετίζονται με τον τομέα αυτόν, προκειμένου να μπορέσει να επωφεληθεί του νέου κύκλου ανόδου, όταν αυτός κάνει την εμφάνισή του.

Για παράδειγμα, συνεχίζει την αξιοποίηση του κτιρίου του Σαρογλείου Μεγάρου στην οδό Σταδίου 65, στην πλατεία Ομονοίας, υπό τη μορφή ξενοδοχείου. Στην προκειμένη επένδυση η Prodea ελέγχει το 35%, με την κοινοπραξία Dimand – EBRD να διαθέτει το υπόλοιπο 65%. Στο ακίνητο πρόκειται να λειτουργήσει ξενοδοχείο της αλυσίδας Moxy Hotels, του ομίλου Marriott, το οποίο θα είναι και το πρώτο που λειτουργεί στην Αθήνα, μετά εκείνο της Πάτρας. Το κτίριο είναι ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (σε ποσοστό 62%-38% αντίστοιχα) και έχει μισθωθεί από τους επενδυτές στο πλαίσιο σύμβασης μακροχρόνιας εκμετάλλευσης. Ηδη, έχει ξεκινήσει η επένδυση για την ανάπλαση του κτιρίου και τη μετατροπή σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή