Λύσεις για το υψηλό χρέος της αναζητεί η διοίκηση της Intralot

Λύσεις για το υψηλό χρέος της αναζητεί η διοίκηση της Intralot

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε μια σιβυλλική ανακοίνωση, η διοίκηση του ομίλου Intralot ανακοίνωσε ότι προσέλαβε τις εταιρείες Evercore Partners και Allen & Overy ως χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους αντίστοιχα, προκειμένου «να επανεξετάσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για την επιχείρηση». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο στόχος των δύο συμβούλων του ομίλου Intralot θα είναι «η αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών και διαθέσιμων στρατηγικών επιλογών για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της εταιρείας, με σκοπό την καλύτερη θέση της εταιρείας για την αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης στις βασικές αγορές της και τη μεγιστοποίηση της αξίας των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders)».

Πολλοί πίσω από την κίνηση αυτή διέκριναν αναδιάρθρωση του υπέρογκου δανεισμού της επιχείρησης. Στελέχη της εταιρείας ωστόσο χθες έκαναν γενικά λόγο για αναχρηματοδότηση του δανεισμού. Σημειώνεται ότι τα δύο μεγαλύτερα ομολογιακά δάνεια της επιχείρησης που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, έχουν υποστεί μεγάλη κάμψη της τιμής τους τις τελευταίες εβδομάδες, με το μεν πρώτο ομόλογο ύψους 477 εκατ. ευρώ και λήξης του 2021 να διαπραγματεύεται στο 33% και το δεύτερο ύψους 222 εκατ. ευρώ και λήξης 2024 να διαπραγματεύεται στο 23,6% της ονομαστικής αξίας. Επίσης, χθες η τιμή μετοχής της εταιρείας στο Χ.Α. υποχώρησε κατά 5%, κλείνοντας σε 0,152 ευρώ.

Αναφορικά με την πανδημία, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά πως η κρίση του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά τυχερών παιγνίων διεθνώς και επομένως και τις δραστηριότητες του ομίλου Intralot. Η απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdown), το κλείσιμο των καταστημάτων και η έλλειψη περιεχομένου αθλητικών στοιχημάτων είναι οι κύριες αιτίες που υποχωρούν τα έσοδα. Μάλιστα, η υποχώρηση των εσόδων του ομίλου είναι καθολική στη Μάλτα, στην Αυστραλία και στο Μαρόκο και μερική στις ΗΠΑ, στην Ολλανδία και στη Χιλή.

Για τον λόγο αυτό, οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου στην Αυστραλία και στη Μάλτα έχουν υποβάλει αιτήματα για ένταξη σε προγράμματα κρατικής στήριξης. Επιπλέον έχουν αναστείλει την εργασία του προσωπικού και ταυτόχρονα λαμβάνουν αντισταθμιστικά μέτρα με στόχο τη μετάθεση των κεφαλαιουχικών δαπανών (capex) κατά περίπου 13 εκατ. ευρώ και μείωση των λειτουργικών δαπανών (opex) κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις δείχνουν αντίσταση στις επιπτώσεις από το lockdown, λόγω του γεγονότος ότι σε πολλές πολιτείες ένα σημαντικό τμήμα του δικτύου λιανικής παραμένει ανοιχτό. Ωστόσο, η έλλειψη περιεχομένου αθλητικών στοιχημάτων οδηγεί σε καθυστερήσεις στην αναμενόμενη συνεισφορά στο EBITDA της θυγατρικής στις ΗΠΑ από νέες ροές εσόδων αθλητικού στοιχηματισμού (π.χ. Columbia District).

Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά κορύφωση των επιπτώσεων στις δραστηριότητές του τον Απρίλιο και τον Μάιο, και υποθέτει βαθμιαία επιστροφή, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος του έτους. Αναφορικά με τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), στη χθεσινή ανακοίνωση αναφερόταν ότι η «βέλτιστη εκτίμηση της εταιρείας για τις επιπτώσεις για το 2020 κυμαίνεται σε 25-30 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA του ομίλου». Το 9μηνο του 2019 η εταιρεία είχε παρουσιάσει λειτουργικά κέρδη EBITDA ύψους 78 εκατ. ευρώ και οι εκτιμήσεις για ολόκληρο το έτος ανέρχονταν σε 100 εκατ. ευρώ, ενώ 98,4 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων (Οκτ. 2018 – Σεπτ. 2019). Αυτό σημαίνει ότι φέτος τα λειτουργικά κέρδη EBITDA αναμένονται μεταξύ 70-75 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ομίλου αναφέρει ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στα οικονομικά μεγέθη της κατά την επικείμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του οικονομικού έτους 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή