Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τράπεζες

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τράπεζες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά μία συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τελικά με μικρές απώλειες και χαμηλό τζίρο, κρατώντας ωστόσο τις 600 μονάδες μακριά από τα χαμηλά ημέρας, εξαιτίας των ισχυρών τραπεζικών πιέσεων οι οποίες εντάθηκαν την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Η αγορά προσπάθησε χθες να αφομοιώσει τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ε.Ε. καθώς και την έκτακτη υποβάθμιση των προοπτικών της χώρας από τη Fitch, εν αναμονή και των αξιολογήσεων από τους οίκους S&P και DBRS. Πάντως, ο Απρίλιος τελειώνει και σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά τις απώλειες της Παρασκευής, φαίνεται ότι θα δικαιώσει τη φήμη του ως μήνας που είθισται να κλείνει θετικός αφού υπάρχει προς το παρόν αρκετή απόσταση ασφαλείας από τις 558 μονάδες που ήταν το επίπεδο αφετηρίας του.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 606,41 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και τις 599,34 μονάδες με απώλειες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,34 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,85% στις 1.454,69 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,12% και στις 885,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,15% στις 313,99 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,06%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 7,5%. Παρά τα ακραία και μοναδικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας στη διαπραγμάτευση των τιμών του αργού πετρελαίου, η εγχώρια αγορά κινήθηκε ψυχραιμότερα και με περισσότερο επιλεκτικό ενδιαφέρον, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η μικρή πρόοδος που συντελέστηκε στην επίτευξη συμφωνίας για την επίσπευση της οικονομικής  βοήθειας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών βελτίωσε κάπως την κατάσταση στις αγορές μετοχών και ομολόγων, περιορίζοντας τα ακραία φαινόμενα μεταβλητότητας.

Ο Γενικός Δείκτης διατήρησε στην εβδομάδα τα κεκτημένα και χωρίς να δημιουργήσει ανησυχία διόρθωσε έως τις 588 μονάδες, επίπεδο στο οποίο συμπλήρωσε 40 μονάδες υποχώρησης από τα πρόσφατα υψηλά του. Η μείωση των συναλλαγών αποτελεί ικανοποιητική εξέλιξη, υποδηλώνοντας εξάντληση των επιθετικών πωλητών, ενώ η ανάκτηση των επιπέδων διαπραγμάτευσης πάνω από τις 600 μονάδες έχει προοπτική να δει αισθητά υψηλότερες τιμές έως την περιοχή κάλυψης του καθοδικού χάσματος των 680 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή