Με ισχυρή άνοδο ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο

Με ισχυρή άνοδο ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επανεκκίνηση των οικονομιών έδωσε ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια οδηγώντας και το Χρηματιστήριο Αθηνών σε ισχυρά κέρδη άνω του 3%, ενώ το άλμα του τραπεζικού δείκτη, το οποίο διατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, κράτησε τα αγοραστικά πατήματα για τον Γενικό Δείκτη. Οι υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από θετικές σε σταθερές ήταν καλύτερο σενάριο για την αγορά, και αυτό φάνηκε και στο ταμπλό της λεωφόρου Αθηνών. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, η πορεία προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών στις οικονομίες θα κρίνει εν πολλοίς την πιθανότητα να έχουμε δει τα χαμηλά των αγορών.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,26% στις 626,16 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στις 627,23 μονάδες με κέρδη 3,43% και ο τζίρος ανήλθε στα 48 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 3,49% στις 1.505,53 μονάδες, ενώ στο +2,34% και στις 905,80 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι Titan (+7,67%) , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+5,79%), Coca-Cola (+4,5%), ΑΔΜΗΕ (+4,14%) και Βιοχάλκο (+4,04%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,02% στις 332,90 μονάδες και παρά την αρνητική έκθεση της Bank o America, με την Alpha Bank στο +7%, τη Eurobank στο +5,39%, την Εθνική στο +5,82% και την Πειραιώς στο +5,56%.

Η BofA τόνισε πως η πανδημία του κορωνοϊού καθυστερεί τη διαδικασία ομαλοποίησης του τραπεζικού κλάδου και προχώρησε σε σημαντική μείωση των τιμών-στόχων. Πιο αναλυτικά, για την μετοχή της Alpha Bank μείωσε την τιμή-στόχο στα 0,94 ευρώ από 2,10 ευρώ, για τη Eurobank στο 0,52 ευρώ από 1,09 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στο 1,26 ευρώ από 3,16 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει τιμή-στόχο το 1,28 ευρώ από 3,08 ευρώ πριν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ανάκαμψη στην κερδοφορία του κλάδου δεν θα είναι τόσο γρήγορη όσο αυτή του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Ετσι, αν και ο τραπεζικός κλάδος ξεχώρισε χθες ενισχύοντας σημαντικά το σύνολο της αγοράς, ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, αν από τις προηγούμενες συνεδριάσεις αφαιρέσει κάποιος τον τραπεζικό κλάδο από τον Γενικό Δείκτη, θα δει ότι η υπόλοιπη αγορά κινείται καθαρά ανοδικά το τελευταίο διάστημα, με τους περισσότερους τίτλους να έχουν διορθώσει την πτώση κατά 30%-50%.

Οι ξένοι οίκοι υποβάθμισαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας παρ’ όλα αυτά την αξιολόγηση που έδιναν. Πιθανότατα η αγορά είχε προεξοφλήσει ειδικά στον τραπεζικό κλάδο τα χειρότερα, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, ενώ το θετικό στις αξιολογήσεις είναι ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας είναι τύπου V. Ετσι, τα μάτια της επενδυτικής κοινότητας είναι πλέον στραμμένα στην άρση των μέτρων, αλλά πολύ πιο σημαντικό είναι το τι θα συμβεί με τον τουρισμό, που είναι και το πιο βαρύνουσας σημασίας μέγεθος στο ΑΕΠ της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή