Σχέδιο 20 εκατ. για τρία νέα μικρά υδροηλεκτρικά από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες»

Σχέδιο 20 εκατ. για τρία νέα μικρά υδροηλεκτρικά από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην αγορά των μικρών υδροηλεκτρικών επιδιώκει η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» μέσω ενός επενδυτικού πλάνου που περιλαμβάνει την ανάπτυξη τριών νέων έργων μέσα στους επόμενους 24 μήνες, επενδύοντας συνολικά 20 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, επίκειται, πιθανότατα και σήμερα, η κατακύρωση σε οριστικό ανάδοχο της κατασκευής του μικρού υδροηλεκτρικού Μακροχώρι ΙΙ, ισχύος 5 μεγαβάτ, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας μικρού υδροηλεκτρικού στον Λούρο, ισχύος 8,7 μεγαβάτ. Σε διαδικασία τελικών υπογραφών είναι η τριμερής σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ για την τελική διασύνδεση του έργου. Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με την ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή υδροηλεκτρικού στον Λάδωνα, ισχύος 10 μεγαβάτ, σε συνέχεια της συνεργασίας που έχουν οι δύο εταιρείες ήδη στο υδροηλεκτρικό του Αξιού, ισχύος 6,6 μεγαβάτ. Το χαρτοφυλάκιο των υπό ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών έργων της θυγατρικής της ΔΕΗ περιλαμβάνει 8 έργα συνολικής ισχύος 25 MW.

Mε την ολοκλήρωση και των τριών νέων έργων, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην αγορά των μικρών υδροηλεκτρικών και εκτιμάται ότι θα κατέχει μερίδιο άνω του 33% της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα από τη συγκεκριμένη τεχνολογία ΑΠΕ. Τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι έργα πολλαπλής σκοπιμότητας και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με μεγάλη αποδοτικότητα, ποιοτική ηλεκτροπαραγωγή και μεγάλη διάρκεια ζωής. Ενισχύουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία (έως 60-90% του κόστους της επένδυσης) και συμβάλλουν αποφασιστικά στην τοπική απασχόληση και στην αποκεντρωμένη οικονομική δραστηριότητα.

Το χαρτοφυλάκιo της εταιρείας αριθμεί 18 εν λειτουργία μικρά υδροηλεκτρικά έργα ΜΥΗΕ (συνολικά 78 MW), είτε ως 100% δικά της έργα (13 ΜΥΗΕ 57 MW) είτε σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές (5 ΜΥΗΕ 21 MW). Ενας ακόμη κλάδος των ΑΠΕ στον οποίο η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» διαθέτει στρατηγικό πλεονέκτημα και αναμένεται να αξιοποιήσει είναι αυτός της γεωθερμίας. Μέσα στο 2020 η διοίκηση της εταιρείας πρόκειται να προχωρήσει στον πρώτο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Μήλου, ενώ σε επόμενη φάση θα αναζητηθούν δυνατότητας και την αξιοποίηση του πεδίου της Λέσβου.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη, ισχύος 15 μεγαβάτ, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο εκτιμάται πως θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το αιολικό της Τήνου, ισχύος 5 μεγαβάτ. Ακόμη, στον «αέρα» βρίσκεται από τις 15 Απριλίου ο διαγωνισμός για το μεγάλο φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, ισχύος 200 μεγαβάτ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ και η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 28 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή