Προστατευτικές προσωπίδες κατά του κορωνοϊού made in Greece

Προστατευτικές προσωπίδες κατά του κορωνοϊού made in Greece

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στις εταιρείες που βρήκαν επιχειρηματικές ευκαιρίες μέσα στην πανδημία είναι η μικρή εταιρεία Tetraform με έδρα το Κιλκίς. Η εταιρεία είναι η μοναδική στη χώρα μας που παράγει σε μεγάλη κλίμακα προσωπίδες από πλαστικό για τις ανάγκες προστασίας από τον κορωνοϊό. Μέχρι σήμερα η παραγωγή προορίζεται για το νοσηλευτικό προσωπικό και τα ιδρύματα υγείας, αλλά καθώς οι χώρες και οι οικονομίες αρχίζουν σιγά σιγά να «ξεκλειδώνουν» τις δραστηριότητές τους, σύντομα θα υπάρξουν νέες αγορές. Η Tetraform δεν είχε ως δραστηριότητα την παραγωγή προσωπίδων. Οι βασικές δραστηριότητές της είναι η βιομηχανική εκτύπωση και η δημιουργία θερμοδιαστελλόμενων πλαστικών. Την ιδέα παραγωγής των προσωπίδων κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Tetraform Νίκο Τσεκλίδη, έδωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο τελευταίος, συζητώντας με τον ιδρυτή της Τetraform, αναφέρθηκε στις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας σε εξοπλισμό προστασίας και στο πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η εταιρεία του.

Αρχικά υπήρξε διστακτικότητα από την πλευρά της εταιρείας να παραγάγει το συγκεκριμένο προϊόν. H απόφαση ελήφθη μόλις το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ παρήγγειλε τις πρώτες 2.500 προσωπίδες. Εκτοτε, η παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά. Από τις αρχές του μηνός που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο μέχρι και σήμερα έχουν παραχθεί πάνω από 100.000 προσωπίδες, ενώ οι παραγγελίες προς εκτέλεση ξεπερνούν τις 40.000. «Παράγουμε 6.000 προσωπίδες την ημέρα», λέει ο κ. Τσεκλίδης, σημειώνοντας ότι με τις προαναφερόμενες παραγγελίες ίσα που καλύπτονται οι ανάγκες του υγειονομικού προσωπικού της χώρας.

Η αγορά, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερη. Τις ίδιες προσωπίδες η εταιρεία θα διαθέσει σε επαγγελματίες άλλων κλάδων, πέραν του ιατροφαρμακευτικού, καθώς θα αποκαθίσταται η οικονομική και επιχειρηματική λειτουργία της χώρας. Κομμωτές, ηλεκτρολόγοι, σερβιτόροι κ.ά. αποτελούν επιπλέον ειδικότητες που κάλλιστα μπορούν να αξιοποιήσουν το προϊόν της Tetraform. Μάλιστα, αυτό θα γίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Προστατευτικές προσωπίδες κατά του κορωνοϊού made in Greece-1

Από τις αρχές του μήνα έχουν παραχθεί πάνω από 100.000 προσωπίδες, ενώ οι παραγγελίες ξεπερνούν τις 40.000. «Παράγουμε 6.000 προσωπίδες την ημέρα», λέει ο ιδρυτής της Tetraform, Νίκος Τσεκλίδης.

Ηδη άρχισαν να φθάνουν στην εταιρεία παραγγελίες από τη Γερμανία, την Κύπρο και τη Σερβία. Το άνοιγμα, ωστόσο, της γερμανικής αγοράς είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς, πέραν του γεγονότος ότι είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος αγορά, ταυτόχρονα επιβάλλεται η χρήση προστατευτικής μάσκας στόματος ή προσωπίδας σε δημόσιους χώρους. Αντίστοιχα μέτρα ανακοινώθηκαν χθες από την ελληνική κυβέρνηση.

Ανταγωνιστές της Tetraform στην αγορά αυτή είναι αποκλειστικά οι Κινέζοι. Αυτοί ελέγχουν τη συγκεκριμένη αγορά, παραδέχονται οι άνθρωποι της Τetraform, σημειώνοντας όμως ότι πολλοί λίγοι διαθέτουν προϊόντα πιστοποιημένα με CE mark, όπως είναι το δικό τους προϊόν. Το τελευταίο είναι ένα αδιαμφισβήτητο ανταγωνιστικό χαρακτηριστικό, τουλάχιστον όσο δεν θα υφίσταται αξιόπιστη θεραπεία ή καταστολή του κορωνοϊού.

Η λιανική τιμή διάθεσης μιας προσωπίδας της Τetraform είναι περίπου 4-7 ευρώ, ανάλογα με τον πωλητή, και η σχετικά υψηλή τιμή της δικαιολογείται τόσο από τα υλικά όσο και από το γεγονός ότι προσφέρει καλύτερη προστασία από τις μάσκες στόματος –γνωστές και ως χειρουργικές μάσκες–, αφού καλύπτει το σύνολο του προσώπου του χρήστη. Σήμερα η παραγωγή προσωπίδων, σύμφωνα με τον κ. Τσεκλίδη, καλύπτει το σημαντικότερο μέρος της λειτουργίας της επιχείρησής του, η οποία λόγω της πανδημίας θα είχε μειωθεί δραστικά. «Περίπου 5 έως 6 ώρες σε καθημερινή βάση η επιχείρηση παράγει τις προσωπίδες, αναπληρώνοντας μέρος της απολεσθείσας δραστηριότητας», λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος σημειώνει ότι η φρενήρης ζήτηση προσωπίδων κάποια στιγμή θα υποχωρήσει, λόγω της ανακάλυψης είτε ενός φαρμάκου είτε ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη (θετική για το κοινό, αλλά αρνητική για την εταιρεία) δεν θα βγάλει την Tetraform από τη συγκεκριμένη αγορά. Με αλλαγή των προδιαγραφών, οι προσωπίδες θα μπορούν να αξιοποιηθούν ως εξοπλισμός προστασίας επαγγελματιών, όπως είναι οι τεχνίτες, οι αγρότες, οι χειροτέχνες κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή