Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και την Cosco στον Πειραιά

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και την Cosco στον Πειραιά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις… ακτές του Πειραιά κατέφτασαν, όπως αναμενόταν άλλωστε, οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη μητρική Cosco να ανακοινώνει την πρώτη πτώση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, έπειτα από χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο που ανακοινώθηκαν εντός της εβδομάδας, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μέσω των προβλητών που εκμεταλλεύεται η ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρική της Cosco Shipping Ports, υποχώρησε κατά 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, με το συνολικό μέγεθος να διαμορφώνεται σε 1.215.875 εμπορευματοκιβώτια, από 1.246.007 πέρυσι.

Μάλιστα, τα στοιχεία του Μαρτίου είναι ίσως προάγγελος των όσων έπονται, καθώς κατά τον συγκεκριμένο μήνα σημειώθηκε πτώση της σχετικής δραστηριότητας κατά 15,4% (σε σχέση με τον περυσινό Μάρτιο), σε 378,1 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια. Αντιθέτως, κατά το πρώτο δίμηνο, ο Πειραιάς είχε κατορθώσει να αποφύγει τα χειρότερα της πανδημίας και δη της μείωσης της εμπορευματικής κίνησης από τα λιμάνια της Κίνας, καταγράφοντας άνοδο 4,8% σε σχέση με το περυσινό διάστημα.

Προκειμένου να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις και στο λιμάνι του Πειραιά, η Cosco ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα τη συμφωνία για παροχή τεχνικής εξυπηρέτησης από τη ΣΕΠ προς την Προβλήτα Ι, που ελέγχεται από τον ΟΛΠ. Στόχος είναι να αυξηθεί η ετήσια δυναμικότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων κατά περίπου 30%, η οποία με βάση την επίδοση του 2019, υπολογίζεται σε επιπλέον 150.000 εμπορευματοκιβώτια. Ασφαλώς, η παρούσα κρίση μπορεί να αποδειχθεί και ευκαιρία για την περαιτέρω εδραίωση του Πειραιά μεταξύ των κορυφαίων λιμανιών κοντέινερ πανευρωπαϊκά. Το 2019, το ελληνικό λιμάνι αναδείχθηκε στην πρώτη θέση στη Μεσόγειο και στην τέταρτη στο σύνολο της Ευρώπης, πίσω μόνο από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας (η διοίκηση του οποίου προβλέπει πτώση 10%-15% φέτος), την Αμβέρσα (Βέλγιο) και το Αμβούργο (Γερμανία).

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Cosco Shipping Ports, τα συνολικά έσοδα του ομίλου κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 11% σε 204,5 εκατ. ευρώ. Πάντως, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 84% σε 85 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα του έκτακτου κέρδους που καταγράφηκε από την πώληση των μεριδίων της εταιρείας στους τερματικούς σταθμούς Yangzhou Yuanyang Terminal και Zhangjiagang Terminal. Οι πωλήσεις αυτές εντάσσονται στις «αμυντικές» κινήσεις στις οποίες προχώρησε η διοίκηση του ομίλου, στο πλαίσιο των μέτρων που έχει θέσει σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πτώση του παγκοσμίου εμπορίου. Ενόψει δε της επικείμενης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η διοίκηση της Cosco Shipping Ports δηλώνει προετοιμασμένη, έχοντας ως «όπλο στη φαρέτρα» της τη συσσωρευμένη ρευστότητα ύψους 770 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας μάλιστα ότι δεν θα διακοπεί η υφιστάμενη μερισματική πολιτική.

Παράλληλα, όπως τονίζεται, ο όμιλος σε συνεργασία με τη συμμαχία εταιρειών τακτικών γραμμών Ocean Alliance (μέλος της οποίας είναι και η Cosco Shipping Lines, ο «βραχίονας» του ομίλου στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων) δηλώνει έτοιμος να καταγράψει ενίσχυση της διακίνησης κοντέινερ, μέσω των λιμενικών εγκαταστάσεων που ελέγχει, μόλις ανακάμψει η ζήτηση στην παγκόσμια αγορά. Κλειδί για την εξέλιξη αυτή θεωρείται η επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς στην Κίνα, αυτό έχει ήδη συμβεί.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του ομίλου έχει προχωρήσει σε μια σειρά από μέτρα για τον περιορισμό του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κεντρικό ρόλο έχει πλέον το λειτουργικό σύστημα αυτοματοποιημένης λειτουργίας Navis N4, το οποίο σταδιακά εγκαθίσταται σε όλο και περισσότερα λιμάνια του ομίλου διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή