Ζημίες 155 εκατ. στον κλάδο των κατασκευών για την «Ελλάκτωρ»

Ζημίες 155 εκατ. στον κλάδο των κατασκευών για την «Ελλάκτωρ»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο οικονομικό πλήγμα επέφερε στα αποτελέσματα του ομίλου «Ελλάκτωρ» ο «βαριά ασθενής» κλάδος της κατασκευής, οι ζημίες του οποίου για το 2019 άγγιξαν τα 155 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 132,4 εκατ. ευρώ το 2018. Ετσι, οι ζημίες του ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 105,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 95,6 εκατ. ευρώ το 2018. Πτώση της τάξεως του 31,4% σημείωσαν και τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου, τα οποία υποχώρησαν σε 1,27 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης κατά 40,2% του κύκλου εργασιών στις κατασκευές, ο οποίος υποχώρησε σε 875,2 εκατ. ευρώ, από 1,46 δισ. ευρώ το 2018.

Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αν. Καλλιτσάντσης τόνισε ότι «στις κατασκευές κάναμε αποφασιστικά βήματα, όπως η απεμπλοκή από ζημιογόνα έργα και ο μεγάλος περιορισμός της εκτός συνόρων δραστηριότητας. Το 2020, οι προτεραιότητες είναι, πρώτον, η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων επιλογών για την προστασία του ομίλου και των ανθρώπων του από την πανδημία COVID-19, με παράλληλη έμφαση στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις δραστηριότητές μας, δεύτερον, η υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων των επιμέρους κλάδων και, τρίτον, η επίτευξη του στόχου αναδιάταξης της κατασκευής». 

Οι εν λόγω ζημίες προκλήθηκαν από την καταστροφική, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, επιλογή της έμφασης σε έργα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων εκτός Ελλάδας και δη στην Αυστραλία, η οποία «γέννησε» έκτακτες ζημίες 113,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, ζημία 41,8 εκατ. ευρώ σημειώθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου απομείωσης υπεραξίας για τον κατασκευαστικό κλάδο, βάσει του οποίου προέκυψε ότι η αξία χρήσης του κλάδου ήταν μικρότερη από τη λογιστική του αξία σε επίπεδο ενοποίησης.

Δίχως τις δύο αυτές μη επαναλαμβανόμενες παραμέτρους, ο κατασκευαστικός κλάδος θα είχε κατορθώσει να εμφανίσει τουλάχιστον ισοσκελισμένο αποτέλεσμα κατά τη χρήση του 2019, γεγονός που επιτρέπει στη διοίκηση να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για το 2020, έστω και με την αίρεση της προσωρινής μείωσης του τζίρου, λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού στην κατασκευαστική δραστηριότητα.

Παράλληλα, όπως τονίζουν στην «Κ» πηγές της διοίκησης της «Ελλάκτωρ», πλέον έχουν κλείσει όλες οι «τρύπες» έργων που προκάλεσαν ζημία στον όμιλο τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η ίδια η κατασκευή περιορίζεται πλέον, έπειτα από στρατηγική απόφαση, στις αγορές της Ελλάδας και της Ρουμανίας, μιας χώρας με παρόμοια κουλτούρα με εκείνη της Ελλάδας και με σημαντικές ανάγκες σε υποδομές. Πλέον, το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο προέρχεται σε ποσοστό 81% από τις δύο αυτές χώρες, έναντι 60% το 2018. Ωστόσο, έχει διαμορφωθεί σε 1,3 δισ. ευρώ, καθώς το 2019 υπογράφηκαν νέες συμβάσεις 337,4 εκατ. ευρώ.

Κατά το τρέχον έτος, η «Ακτωρ» έχει υπογράψει συμβάσεις για νέα έργα αξίας 235 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή επιπλέον συμβάσεων για νέα έργα ύψους 570 εκατ. ευρώ, όπου η εταιρεία είναι μειοδότρια ή προσωρινή ανάδοχος. Ηδη, η «Ακτωρ» έχει εξέλθεί από σειρά χωρών του εξωτερικού (Αλβανία, Σερβία), ενώ και στο Κατάρ η παρουσία της περιορίζεται στη διαχείριση εγκαταστάσεων και όχι στην εκτέλεση έργων. Αυτή τη στιγμή οι διεθνείς δραστηριότητες συνεισφέρουν περίπου το 48% των εσόδων της δραστηριότητας κατασκευής (2019) ενώ αντιπροσωπεύουν το 58% του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου (συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων) και επικεντρώνονται στη Ρουμανία.

Επίσης, ο όμιλος έχει τερματίσει σχεδόν πλήρως την παρουσία του στα φωτοβολταϊκά έργα (μόλις 5% του ανεκτέλεστου το 2019, από 30% το 2018), τόσο στην Αυστραλία όσο και στις υπόλοιπες χώρες όπου είχε αναπτύξει δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ θα προβεί και σε νομικές ενέργειες εναντίον των στελεχών της διοίκησης που φέρονται να είναι υπεύθυνα για τη σχετική στρατηγική.

Η εικόνα των κατασκευών καταδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σημασία των τομέων των ΑΠΕ και των παραχωρήσεων, όπου έχει επικεντρωθεί η διοίκηση για την κερδοφορία του ομίλου. Το 2019, οι παραχωρήσεις κατέγραψαν αύξηση των καθαρών κερδών κατά 57,1% σε 41 εκατ. ευρώ, ενώ ο κλάδος των ΑΠΕ σημείωσε άνοδο της κερδοφορίας κατά 127% σε 34 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή