Σημαντική μείωση πωλήσεων αναμένει η Jumbo

Σημαντική μείωση πωλήσεων αναμένει η Jumbo

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμένη χρονιά θεωρεί η διοίκηση του ομίλου Jumbo τη φετινή, αναμένοντας σημαντική μείωση των πωλήσεων και κερδών. Η απώλεια τζίρου οδηγεί την Jumbo αναγκαστικά σε καθυστέρηση της υλοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο θα επανεξετάζεται σε τακτική βάση, σύμφωνα με τα δεδομένα που θα προκύπτουν για την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Πάντως, ο όμιλος δηλώνει ότι διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την κάλυψη των υποχρεώσεών του.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Jumbo, το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων αναπόφευκτα επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις της πασχαλινής περιόδου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν παραδοσιακά το 12% του ετήσιου τζίρου. Κάθε μήνας lockdown, πλην του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, μήνες με πολύ υψηλές πωλήσεις, λόγω σχολικών ειδών και δώρων αντιστοίχως, αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των πωλήσεων. Υπενθυμίζεται δε ότι αποφάσεις για lockdown έχουν επιβληθεί και στην Κύπρο, ενώ περιοριστικά μέτρα για τα εμπορικά κέντρα έχουν ληφθεί τόσο στη Ρουμανία όσο και στη Βουλγαρία, περιοχές στις οποίες επίσης έχει δραστηριότητα η Jumbo. Η ίδια η εταιρεία, άλλωστε, εκτιμά ότι ακόμα και όταν ανοίξουν τα καταστήματα, οι πωλήσεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο. Συγκρατημένη, εξάλλου, εμφανίζεται η διοίκηση του ομίλου και για τη συμβολή των ηλεκτρονικών πωλήσεων.

«Η θετική τάση στις πωλήσεις του e-jumbo.gr αναμένεται να διατηρηθεί εν μέρει και στο επόμενο διάστημα, καθώς η αγορά θα στρέφεται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακές πωλήσεις. Ωστόσο το ηλεκτρονικό κατάστημα αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό στη συνολική δραστηριότητα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό της πρόγραμμα, η Jumbo τονίζει ότι είναι λογικό να υπάρξουν καθυστερήσεις στο άνοιγμα των καταστημάτων που ήταν προγραμματισμένα να λειτουργήσουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, ωστόσο ο όμιλος δεν θα παρεκκλίνει από τη μακροπρόθεσμη στρατηγική επέκτασης του δικτύου του. Πάντως στην οικονομική έκθεση της Jumbo τονίζεται ότι «η εταιρεία και ο όμιλος θα επανεξετάσουν όπου αυτό απαιτείται το επενδυτικό τους πλάνο, ανάλογα με τις εξελίξεις της τρέχουσας κατάστασης».

Στην οικονομική έκθεση γίνεται λόγος και για την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου εν μέσω πανδημίας. «Ο δανεισμός καλύπτεται με επαρκή ταμειακά διαθέσιμα και δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα αποπληρωμής των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων ή κάλυψης των χρηματοοικονομικών δεικτών του ομολογιακού δανείου της εταιρείας. Το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας και του ομίλου ανέρχονται σε 505,16 και 819,30 εκατ. ευρώ αντιστοίχως», αναφέρεται στην έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τη διανομή μερίσματος στους μετόχους για τη χρήση του 2019, αυτή θα γίνει κανονικά, όμως για τη χρήση του 2020 τα πράγματα προβλέπεται να είναι διαφορετικά. «Η μερισματική πολιτική παραμένει αναλλοίωτη αλλά οι μέτοχοι-συνεταίροι του ομίλου οφείλουν να γνωρίζουν ότι το 2020 θα πρέπει να θεωρείται μια χαμένη χρονιά, σε σύγκριση με τα μεγέθη του παρελθόντος», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Τέλος, κατά την υποδωδεκάμηνη χρήση 1/7/2019 έως 31/12/2019 (σημειώνεται ότι η Jumbo πέρυσι αποφάσισε το οικονομικό της έτος να ταυτίζεται με το ημερολογιακό), οι ενοποιημένες πωλήσεις έφτασαν τα 512,52 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 7,5% και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 14,94% και διαμορφώθηκαν σε 113,49 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή