ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο με άνοδο 1,33% και χαμηλό τζίρο

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο με άνοδο 1,33% και χαμηλό τζίρο

Αντέδρασε ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το διήμερο σφυροκόπημα που προηγήθηκε και το οποίο είχε αφαιρέσει 6,2% από τον Γενικό Δείκτη και 12,8% από τον τραπεζικό δείκτη, απειλώντας και τις 600 μονάδες, με χαμηλό ωστόσο τζίρο, υποδεικνύοντας την επιφυλακτικότητα που διατηρούν οι επενδυτές στο να αυξήσουν τις θέσεις τους και την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά. Το θετικό κλίμα στο Χ.Α. οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη που σημείωσαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τις ισχυρές απώλειες της Δευτέρας καθώς και στο ράλι του πετρελαίου, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,33% στις 610,39 μονάδες, ενώ σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε στα θετικά και μεταξύ των 606,68 μονάδων (+0,72%) και των 615,17 μονάδων (+2,1%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,74 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,16%, στις 1.481,68 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,14% στις 834,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης ανέκαμψε σημαντικά από τις ισχυρές απώλειες των προηγουμένων συνεδριάσεων και έκλεισε με κέρδη 3,33% στις 323,09 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει κέρδη 2,94%, τη Eurobank να ενισχύεται κατά 3,19%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +4,42% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +2,78%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε νέα έκθεσή της η Wood προχώρησε σε μείωση κατά 40% σε μέσο όρο των τιμών-στόχων που δίνει για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, σημειώνοντας πως αν και είναι φθηνές, ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις λόγω της πανδημίας, ενώ εκτιμά πως μετά το τέλος της κρίσης θα σημειώσουν σημαντικό ράλι. Για τη Eurobank δίνει τιμή-στόχο το 0,70 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα τα 2,10 ευρώ από 3,50 ευρώ πριν, για την Alpha Bank το 1 ευρώ από 2,35 ευρώ πριν και για την Πειραιώς το 1,90 ευρώ από 3,20 πριν.

Στα της αγοράς, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, η επιδείνωση του δείκτη οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ και του δείκτη PMI τον Απρίλιο επιβεβαιώνουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η διάσωση ενός μέρους από τη φετινή τουριστική σεζόν αποτελεί το καλύτερο σενάριο για το επόμενο διάστημα για την ελληνική οικονομία. Την ίδια ώρα, η αναγκαστική αναβολή των σχεδιαζόμενων τιτλοποιήσεων από τις συστημικές τράπεζες, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη προσθήκη νέων κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους, κινητοποιεί την ΤτΕ που ετοιμάζεται να επαναφέρει την πρόταση της bad bank. Με αυτά τα δεδομένα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. αναστέλλει πιθανότατα τις συναντήσεις του με τις 650 μονάδες ή και ψηλότερα, και επαναφέρει το σενάριο ενδεχόμενης οπισθοχώρησης κάτω από τις 600 μονάδες, με τις 580 μονάδες να αποτελούν ισχυρό επίπεδο στήριξης.