Προτεραιότητα για την Intralot η αναχρηματοδότηση δανείου 250 εκατ.

Προτεραιότητα για την Intralot η αναχρηματοδότηση δανείου 250 εκατ.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά χαρτιά κράτησε χθες η διοίκηση της Intralot σχετικά με τη διαδικασία αναχρηματοδότησης των δανείων, που έχει ξεκινήσει με τη συνεργασία των χρηματοοικονομικών συμβούλων Evercore Partners και Allen & Overy. Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους φέτος, άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση αναχρηματοδότησης των δανείων, ο πρόεδρος του ομίλου Intralot Σωκράτης Κόκκαλης, μιλώντας προς τους αναλυτές κατά τη χθεσινή παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία με τους ομολογιούχους είναι κοντά και ότι αυτή θα είναι προς το συμφέρον όλων. Ωστόσο, ο ίδιος, αλλά και τα στελέχη του ομίλου, δεν αποκάλυψε πτυχές της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται με τους κατόχους των δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, ο κ. Κόκκαλης τα χαρακτήρισε μη ικανοποιητικά και απέδωσε την πορεία τους στην «ατυχή» συγκυρία που είχε ο όμιλος στην Τουρκία αλλά και στη μείωση της συμβολής της Βουλγαρίας στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου. Τόνισε ωστόσο ότι η εταιρεία και ο όμιλος Intralot διαθέτουν ισχυρές βάσεις για ανάπτυξη στο μέλλον, ειδικά στην αμερικανική ήπειρο.

Σχετικά με τη χρηματοοικονομική κατάσταση του ομίλου για την οποία υπήρξαν πολλά ερωτήματα από την πλευρά των αναλυτών, τα στελέχη της επιχείρησης ανέφεραν ότι ο όμιλος έχει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 145 εκατ. ευρώ, έναντι 171 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2019. Η εταιρεία «έκαψε» επομένως περίπου 26 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας, παραμένει διαθέσιμη μια γραμμή πίστωσης ύψους 40 εκατ. δολ. από τις ΗΠΑ (Bank of America), η οποία δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί.

Ο όμιλος Intralot, για να χτίσει αυτή τη διαθεσιμότητα κεφαλαίου, πέρυσι διέθεσε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων τού απέφεραν πάνω από 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων στα πιο σημαντικά συγκαταλέγονται εκείνα της ιταλικής Gamenet (πώληση του 20% των μετοχών) που απέφερε 78 εκατ. ευρώ και των Ελληνικών Λαχείων (πώληση του 16,5% των μετοχών) που απέφερε 20 εκατ. ευρώ.

Μέρος των κεφαλαίων που εισέρρευσαν στην εταιρεία από τις πωλήσεις συμμετοχών αξιοποιήθηκε στην επαναγορά χρέους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος παραμένει στα ταμεία με προφανή στόχο την αναχρηματοδότηση του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτός είναι ο πρώτιστος στόχος της διοίκησης του ομίλου, όπως φαίνεται άλλωστε και από τις οικονομικές καταστάσεις. Το δεύτερο ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ λήγει το 2024 κι επομένως δεν επείγει τη διοίκηση του ομίλου.

Επίσης, βασικός στόχος παραμένει και η μείωση του λειτουργικού κόστους. Οπως σημειώθηκε χθες, για το 2020 θα πρέπει να αναμένεται μείωση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων κατά 10% έως 15% σε σχέση με το 2019. Σημειώνεται ότι πέρυσι οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 είχαν ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, άλλα 15 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης. Ετσι το συνολικό κόστος που αναμένεται να εξοικονομηθεί φέτος θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Τα στελέχη της Intralot δεν έκρυψαν την πεποίθησή τους ότι η ανάκαμψή του ομίλου βασίζεται στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη χθεσινή διάσκεψη με τους αναλυτές, τα λειτουργικά κέρδη που αναμένει φέτος ο όμιλος από τη μεγάλη αυτή αγορά ανέρχονται σε 50 εκατ. δολ. ΗΠΑ (45 εκατ. ευρώ), ήτοι περισσότερο από το 50% των λειτουργικών κερδών EBITDA του ομίλου. Πέρυσι άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η εταιρεία, οι ΗΠΑ συνέβαλαν στο 39% των λειτουργικών κερδών EBITDA. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή