Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά και με αρκετή επιφυλακτικότητα σε σχέση με το κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών και αρκετά χαμηλό τζίρο. To βλέμμα των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά είναι στραμμένο στη σημερινή προγραμματισμένη ετυμηγορία του οίκους Moody’s για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στις αλλαγές-αναθεωρήσεις που πιθανώς να αφορούν και την Ελλάδα στους δείκτες MSCI, οι οποίες ανακοινώνονται την ερχόμενη Τρίτη. Σε περίπτωση που υπάρξουν αφαιρέσεις ελληνικών μετοχών από τους βασικούς δείκτες της MSCI, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ένα κύμα εκροών από τα ξένα funds, το οποίο δύσκολα θα μπορέσει να απορροφηθεί, δεδομένης της εξαιρετικά χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας που επιμένει στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,30% στις 602,47 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε με απώλειες -0,86% έως και κέρδη 0,92% στις 606,18 μονάδων, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,74 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,41% στις 1.454,03 μονάδες, ενώ στο +1,16% και στις 834,71 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,99% στις 310,65 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,81%, την Εθνική Τράπεζα κατά 1,91%, την Πειραιώς κατά 2,13% και την Eurobank να κλείνει αμετάβλητη.

Αρνητικά επέδρασε στην ψυχολογία της αγοράς, πιέζοντας και τον τραπεζικό δείκτη, η πρόβλεψη της Societe Generale, που θεωρεί πιθανή (αν και σε χαμηλό ποσοστό, όπως επισημαίνει) την αφαίρεση των μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα από τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών στις 12 Μαΐου, οπότε θα ανακοινωθεί η σχετική αναθεώρηση. Επίσης, εκτιμά πως στην… έξοδο θα οδηγηθούν και οι Titan και Motor Oil, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της θα υπάρξει μία ελληνική προσθήκη, αυτή της μετοχής της «Μυτιληναίος». Οι πιθανές εκροές υπολογίζονται στα 180-200 εκατ. δολάρια και οι εισροές (λόγω της «Μυτιληναίος.) σε 35 εκατ. δολάρια.

Παράγοντες της αγοράς δεν θεωρούν, πάντως, πολύ πιθανή την αφαίρεση των ελληνικών τραπεζών, καθώς, εκτός του ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι έκτακτες, παράλληλα η κεφαλαιοποίησή τους –η οποία έχει βέβαια υποχωρήσει αρκετά– παραμένει εντός των ορίων της παραμονής τους στον σχετικό δείκτη (1 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, άλλη μία φορά γίνεται σαφές ότι ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποτελεί το «ακάνθινο στεφάνι» της αγοράς. Οσο το τεχνικό επίπεδο των 370 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη παραμένει απόρθητο, τίποτα δεν αλλάζει στην άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του. Οπως τονίζει, «με δεδομένη τη δυσκολία ανίχνευσης της επίδρασης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των εταιρειών και του ποσοστού συμμετοχής της περιόδου Απριλίου – Ιουνίου στη συνολική δραστηριότητά τους, καθώς και της ταχύτητας επανόδου τους στην κανονικότητα, διατηρούμε επιφυλακτική στάση για το άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε μέχρι την 12 η Μαΐου (ετυμηγορία MSCI)». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή