Ανεκόπη η δυναμική του ασφαλιστικού κλάδου

Ανεκόπη η δυναμική του ασφαλιστικού κλάδου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένες είναι οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις της ύφεσης στην ασφαλιστική αγορά, η οποία, έπειτα από μακρά περίοδο πτώσης των εργασιών, είχε καταγράψει το 2019 άνοδο κατά 8,7% στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλίσεων. Οι πρώτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που δημιουργεί η πανδημία αποτυπώθηκαν ήδη στα στοιχεία των εργασιών τον μήνα Μάρτιο, βάσει των οποίων καταγράφηκε υποχώρηση των ασφαλίστρων του κλάδου ζωής κατά 11% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019, ενώ σε επίπεδο τριμήνου η πτώση των ασφαλίστρων διαμορφώνεται στο 5,3%. Στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων η πτώση των εργασιών τον μήνα Μάρτιο έφθασε στο 2,2%, ανακόπτοντας τη δυναμική του προηγούμενου διμήνου και περιορίζοντας την ανάπτυξη του κλάδου στο τρίμηνο στο 1,9%.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, αλλά και την εικόνα που μεταφέρουν στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου για τις πωλήσεις τον Απρίλιο, η άμεση επίπτωση αποτυπώθηκε στις πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων, γνωστά ως unit linked. Πρόκειται για προγράμματα που δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και η απόδοσή τους συνδέεται με την πορεία των αγορών. Τα προϊόντα αυτού του τύπου είχαν αποτελέσει την αιχμή των πωλήσεων την τελευταία διετία λόγω και της πτώσης στα επιτόκια καταθέσεων, καθώς υπόσχονταν ικανοποιητικές αποδόσεις σε βάθος χρόνου, ανάλογα με την εξέλιξη του επενδεδυμένου κεφαλαίου. Η πτώση τον Μάρτιο έφθασε το 13,2%, όταν η αγορά «έτρεχε» με άνοδο 92% το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου –σε επίπεδο τριμήνου η άνοδος περιορίστηκε 44%–, γεγονός ενδεικτικό του σοκ που υπήρξε στη διάθεση για αποταμίευση, στρέφοντας σημαντική μερίδα των πολιτών στην «ασφάλεια» των τραπεζικών καταθέσεων, οι οποίες την ίδια περίοδο ενισχύθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Η αβεβαιότητα που υπάρχει σε σχέση με την ένταση και τη διάρκεια της ύφεσης θα δοκιμάσει τις αντοχές των νοικοκυριών όσον αφορά τη στροφή που έχει παρατηρηθεί τα δύο τελευταία χρόνια σε ιδιωτικά προγράμματα υγείας, οι πωλήσεις των οποίων κινούνται με διψήφιο ρυθμό την τελευταία διετία. Το 2019 οι πωλήσεις προγραμμάτων υγείας ενισχύθηκαν κατά 15% και στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρίου κατά 13,7% (12,5% τον Μάρτιο), αλλά η διατήρηση της δυναμικής του κλάδου θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ανταπόκρισης των ασφαλιστικών εταιρειών στην υγειονομική αβεβαιότητα. Στελέχη του κλάδου διακρίνουν ακόμη και σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον ευκαιρίες ανάπτυξης, αφού οι ανάγκες για καλύψεις υγείας αναδεικνύονται ίσως περισσότερο από ποτέ ως άμεση προτεραιότητα. Σύμφωνα με την άποψη που κυριαρχεί στην ασφαλιστική αγορά, η εκδήλωση της πανδημίας θέτει επιτακτικά και τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, που ακόμα και αν εκτονωθεί τους θερινούς μήνες, μπορεί να επανέλθει τον χειμώνα.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών του κλάδου ζωής μπαίνει επίσης η ομαδική ασφάλιση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις. Αν και τα στοιχεία Ιανουαρίου – Μαρτίου δείχνουν πτώση των εργασιών κατά 43% περίπου, η εξέλιξη αυτή είναι συγκυριακή, αφού, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του κλάδου, η σύναψη ομαδικού συμβολαίου μιας μεγάλης εταιρείας που δεν επαναλαμβάνεται μπορεί να αλλοιώσει την εικόνα για την πορεία των εργασιών. Η εκδήλωση της πανδημίας ανέδειξε, όπως σημειώνουν, την προστασία των εργαζομένων ως το «κλειδί» για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διεύρυνση των εργασιών του κλάδου, κόντρα στις συνθήκες της ύφεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή