Θετικές οι αεροπορικές στους προτεινόμενους νέους κανόνες λειτουργίας

Θετικές οι αεροπορικές στους προτεινόμενους νέους κανόνες λειτουργίας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφαρμόσιμα και ρεαλιστικά χαρακτηρίζουν παράγοντες του κλάδου των αερομεταφορών τα υγειονομικά πρωτόκολλα που επεξεργάζεται το υπουργείο Τουρισμού για τη φετινή θερινή περίοδο, σημεία των οποίων παρουσίασε, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης. Διεθνώς, τα βλέμματα του κλάδου είναι στραμμένα στο εάν κριθεί απαραίτητη η κοινωνική απόσταση κατά τη διάρκεια της πτήσης, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση της πληρότητας και κατ’ επέκταση των αποδόσεων για τις αεροπορικές. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) ανέφερε ότι, εάν το μεσαίο κάθισμα παραμείνει κενό, η δυσκολία ανάκαμψης των αεροπορικών θα ήταν δύσκολη, ενώ θα πυροδοτούσε αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Αυτό, δεδομένου ότι η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού είναι πολύ μικρή κατά τη διάρκεια της πτήσης, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα του υπουργείου Τουρισμού, που μένει να επισημοποιηθούν, προβλέπουν την πλήρη χωρητικότητα των πτήσεων, ενώ για δρομολόγια έως τεσσάρων ωρών δεν θα προσφέρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακ. Ακόμη οι επιβάτες πτήσεων εξωτερικού θα πρέπει να έχουν λάβει, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την ώρα αναχώρησης, πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορείς του ιού.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ο κλάδος των αερομεταφορών κάθεται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού με την κυβέρνηση, ενώ, σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, οι πτήσεις εσωτερικού θα αρχίσουν να πυκνώνουν είτε από τις 18 είτε από τις 25 Μαΐου.

Ωστόσο, για τις 18 Μαΐου έχει οριστικοποιηθεί η επανέναρξη των πτήσεων της Lufthansa προς την Ελλάδα, με τη γερμανική αεροπορική εταιρεία να ξεκινάει τη σύνδεση της Αθήνας με τη Φρανκφούρτη και με το Μόναχο μέχρι το τέλος του μήνα. Επίσης, μέσα στον Ιούνιο η Lufthansa αναμένεται να ξεκινήσει πτήσεις προς την Κρήτη. Από τον Ιούλιο, η ουγγρική χαμηλού κόστους αεροπορική Wizz Air σχεδιάζει την επανέναρξη δρομολογίων προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς τη Ζάκυνθο, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και τη Ρόδο, έχοντας ανακοινώσει ότι θα καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προστασίας από τους επιβάτες και γαντιών για το προσωπικό, μέτρο που εκτιμάται πως θα εφαρμόσει η συντριπτική πλειονότητα των αεροπορικών εταιρειών. Από τις αρχές Ιουλίου προγραμματίζει η ελληνική αεροπορική Blue Bird, με βάση το Ηράκλειο Κρήτης, την έναρξη πτήσεων από τα ελληνικά νησιά προς το Τελ Αβίβ, ενώ το Ισραήλ είναι μία από τις χώρες με την οποία η Ελλάδα εξετάζει την κατάρτιση διμερούς συμφωνίας. Σχετικά με τις υπερατλαντικές πτήσεις, το δρομολόγιο Σικάγο – Αθήνα αναμένεται να επανέλθει από τις αρχές Ιουνίου από την American Airlines και από 1ης Ιουλίου η Emirates θα συνδέει την ελληνική πρωτεύουσα με το Νιούαρκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή