Κόντρα Wind – Rewheel ​​​​​​​για τις χρεώσεις στην κινητή

Κόντρα Wind – Rewheel ​​​​​​​για τις χρεώσεις στην κινητή

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίσθηκε και χθες η αντιπαράθεση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με τη Rewheel. Τη σκυτάλη έλαβε η Wind, η οποία σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή της αμφισβήτησε τα στοιχεία της μελέτης της φινλανδικής εταιρείας Rewheel, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες χρεώσεις στην κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη. Μάλιστα, η ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών σημείωσε ότι επιφυλάσσεται παντός δικαιώματος σχετικά με τις εκτιμήσεις και τις τοποθετήσεις της φινλανδικής εταιρείας στη μελέτη που παρέδωσε στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Wind, η Rewheel αξιοποιεί επιλεκτικά στοιχεία με στόχο να στηρίξει δογματικές απόψεις. «Γίνεται εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων με αναφορές είτε σε ένα “προσεκτικά” επιλεγμένο πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας, είτε σε μια χώρα, η οποία κατά περίπτωση είναι πιο “ενδεδειγμένη” (από τη Μάλτα έως τον Καναδά…). Διατυπώνονται δογματικές απόψεις με μοναδική αναφορά σε μία μόνο, προφανώς “επιλεγμένη” πηγή ή σε πηγές που είναι μελέτες της ίδιας της εταιρείας συμβούλων(!)».

Η διοίκηση της Wind σημειώνει ακόμη ότι η μελέτη αποσιωπά εντελώς την αγορά της καρτοκινητής, η οποία αντιστοιχεί στο 50%, ενώ υποεκτιμάται η επίπτωση της υψηλής φορολογίας. Αναφορικά με την αναγκαιότητα του τέταρτου παίκτη, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών σημειώνει ότι μέχρι το 2018 υπήρχε 4ος παίκτης (σ.σ. Cyta) αλλά αναγκάσθηκε να αποχωρήσει καθώς δεν μπορούσε να συνεχίζει να δημιουργεί ζημίες.

«Γιατί αγνοείται το γεγονός ότι υπήρχε 4ος παίκτης που επέλεξε να αποχωρήσει για να μετριάσει τις κεφαλαιακές του απώλειες;» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Wind. Και συνεχίζει: «Πού ακριβώς είναι η ουρά των επενδυτών για να μπουν σε αυτήν την τόσο πολλά υποσχόμενη αγορά; Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στο ασυνήθιστα μεγάλο μερίδιο που έχει ο πάροχος με δεσπόζουσα θέση;».

Τέλος, στην ανακοίνωση της Wind αναφέρεται ότι ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα λειτουργεί, καθώς ένα συνδυαστικό πακέτο κινητής (5GB, 1.500 λεπτά ομιλίας) και σταθερής (με ευρυζωνική σύνδεση 100 mbps) προσφέρεται από την εταιρεία στην Ελλάδα στα 55 ευρώ μαζί με τους φόρους ή 40 ευρώ χωρίς τους φόρους.

Η Rewheel δεν άργησε να απαντήσει στη Wind. Μόνον λίγες ώρες αργότερα επιχείρησε να αποδομήσει τα επιχειρήματα της εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Σημείωσε ότι στις εκτιμήσεις της δεν υποβαθμίζεται ούτε ο ρόλος της καρτοκινητής, ούτε της φορολογίας.

«Αναφορικά με την ερώτηση “είναι οι χρεώσεις κινητής στην Ελλάδα πολύ ακριβές λόγω της φορολογίας της κινητής;” Καταλήξαμε στο συμπέρασμα “Oχι. Οι χρεώσεις είναι πολύ ακριβές ακόμη και μετά την εξαίρεση της φορολογίας”». Επίσης, η εταιρεία σημειώνει ότι αυτό ισχύει για πολλά πακέτα και όχι για ένα της Cosmote, όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Wind.

Πάντως, η «επίθεση» της Rewheel, και κυρίως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, απέναντι σε μια ανεξάρτητη αρχή όπως είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Η τελευταία αποφεύγει να λάβει θέση στο θέμα κρίνοντας ότι δεν θέλει να αναμειχθεί σε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών. Ωστόσο η «επίθεση» εξαπολύθηκε σε μια περίοδο κρίσιμη για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς και αμέσως μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αποκλιμάκωση του κόστους στην κινητή τηλεφωνία.

Απαντήσεις φυσικά θα δοθούν από τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ έφεραν το θέμα στη Βουλή. Ακόμη, αναμένεται να αναληφθεί πρωτοβουλία και του πρωθυπουργού με στόχο την ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών. Πάντως, κυρίαρχη στρατηγική παραμένει το χαμήλωμα των τόνων, σε μια εποχή δύσκολη καθώς η χώρα εξέρχεται από την πανδημική κρίση, ενώ εκκρεμούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους παρόχους σε οπτικές ίνες και κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή