Οριακή άνοδος, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί

Οριακή άνοδος, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδρίαση-ασανσέρ ήταν η χθεσινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στο άνοιγμα βρέθηκε να υποχωρεί κατά 0,84%, στα υψηλά ημέρας να «γράφει» κέρδη 1,36% και τελικά να κλείνει σχεδόν αμετάβλητο, χάνοντας στο τέλος της χρηματιστηριακής ημέρας όλες τις άμυνές του λόγω της έντασης των ρευστοποιήσεων λίγο πριν από το καμπανάκι της λήξης. Το ενδοσυνεδριακό ξέσπασμα με πρωταγωνιστή το «γύρισμα» των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στα μέσα της συνεδρίασης, καθώς και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών σε κάποια blue chips, έδωσαν τη θέση τους σε νέες πιέσεις προσγειώνοντας το Χ.Α. εκεί περίπου όπου έκλεισε τη Δευτέρα.

Η συναλλακτική δραστηριότητα, πάντως, συνέχισε να κινείται με υποτονικούς ρυθμούς, υποδηλώνοντας τη στάση αναμονής που τηρούν εδώ και μεγάλο διάστημα τα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια. Εν τω μεταξύ, οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας λόγω της επανεκκίνησης των οικονομιών διατήρησαν τη νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη ροή των ειδήσεων γύρω από τα κρούσματα και τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό να συνεχίζουν να «οδηγούν» τις αγορές και το Χ.Α.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0,05% στις 596,65 μονάδες, ενώ στα υψηλά ημέρας έφτανε τις 604,47 μονάδες (+1,36%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,88 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,13%, στις 1.434,37 μονάδες, ενώ στο -0,09% και στις 847,02 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε οριακά κατά 0,17% στις 308,57 μονάδες από κέρδη άνω του 3% ενδοσυνεδριακά και πτώση 3% λίγο μετά το άνοιγμα, με την Alpha Bank να κλείνει με πτώση 1,37%, την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 0,27%, την Eurobank να καταγράφει κέρδη 0,72% και την Εθνική Τράπεζα να κλείνει με άνοδο της τάξης του 0,26%.

H διατήρηση του Γενικού Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου στην περιοχή των 600 μονάδων είναι ίσως το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να συμβεί στο τρέχον περιβάλλον, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Αυτή είναι μια εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό είναι το αποτέλεσμα της συναλλακτικής ανομβρίας των τελευταίων ημερών και της παρεπόμενης αποχής των πωλητών. Η στάση αναμονής αποτέλεσε άλλωστε και την επιλογή της Moody’s, η οποία απέφυγε να εκδώσει την Παρασκευή την έκθεσή της για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, που διαφορετικά θα περιείχε απαισιόδοξες πτυχές.

Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός για τον οποίο χρειάζεται να υπάρξουν εξελίξεις στο εγγύς μέλλον με τη μορφή της υλοποίησης του σχεδίου μιας bad bank για την εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, που σύντομα θα δουν τα κόκκινα δάνεια πάλι να αυξάνονται, έστω και αν ο μηχανισμός των εγγυήσεων των νέων δανείων «κρύψει» μερικώς το πρόβλημα. Επιλογή που συνιστά μονόδρομο, ενόσω η δρομολόγηση των τιτλοποιήσεων είναι αδύνατη εν μέσω πανδημίας, καθώς η στρατηγική «στροφής προς την ποιότητα» για όλα τα funds μειώνει τις τοποθετήσεις στις αναδυόμενες αγορές, όπως η ελληνική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή