Επενδύσεις άνω των 500 εκατ. από Vodafone την επόμενη 5ετία

Επενδύσεις άνω των 500 εκατ. από Vodafone την επόμενη 5ετία

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ στην επόμενη πενταετία ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της ελληνικής Vodafone. Παράλληλα, τα έσοδα της εταιρείας τηλεπικοινωνιών στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς πλησίασαν το 1 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Παρουσίασαν δηλαδή μικρή μονοψήφια αύξηση.

Επίσης, χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας Χάρης Μπρουμίδης απέρριψε τα επιχειρήματα της μελέτης της φινλανδικής εταιρείας Rewheel, η οποία χαρακτήριζε τις χρεώσεις κινητής στην Ελλάδα «τις πιο ακριβές στην Ε.Ε.» και ότι η αγορά λειτουργεί ως ένα είδος «κλειστού ολιγοπωλίου».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, η Vodafone στην Ελλάδα πρόκειται να επενδύσει στην επόμενη πενταετία πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα επενδυθούν για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, τόσο στη σταθερή με δίκτυο οπτικών ινών όσο και στην κινητή με δίκτυα 5G. Παράλληλα, η επιχείρηση τηλεπικοινωνιών ήδη έχει επιλέξει τον ανάδοχο δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών στο Αιγαίο, αλλά και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Το πρώτο δίκτυο θα διασυνδέσει μέσω οπτικής ίνας τα νησιά Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη και θα απλωθεί σε μήκος περίπου 610 χλμ. Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία θα ποντίσει στο Ιόνιο άλλη μία οπτική ίνα μήκους 30 χλμ. που θα συνδέσει την Κέρκυρα με την ηπειρωτική Ελλάδα (Ηγουμενίτσα). Το έργο αυτό αναμένεται να κοστίσει 40 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, η εταιρεία φιλοδοξεί να λάβει τουλάχιστον ένα μέρος του έργου Ultrafast Brοadband (UFBB) συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, που αφορά την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στην περιφέρεια της χώρας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Δημόσιο (ΕΣΠΑ) με 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρουν ιδιώτες επενδυτές.

Σχετικά με το 5G, ο κ. Μπρουμίδης ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η εταιρεία δεν έχει επιλέξει ακόμη κατασκευαστή εξοπλισμού. Αυτό θα συμβεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα του διαμοιρασμού των υποδομών με τη Wind, είπε ότι είναι ένα θέμα που θα αποφασιστεί μετά τη δημοπρασία των συχνοτήτων 5G.

Πάντως, η μητρική εταιρεία Vodafone Group δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για τη συνεργασία αυτή. «Εχουμε εξασφαλίσει έναν ευρύ αριθμό συνεργασιών κατά μήκος της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων της Deutsche Telekom στη Γερμανία, της Telecom Italia στην Ιταλία, της Orange στην Ισπανία και Ρουμανία, της Telefonica στη Βρετανία και της Wind στην Ελλάδα», ανέφερε χθες η ανακοίνωση της μητρική εταιρείας. Αυτές οι συμφωνίες διαμοιρασμού των υποδομών έχουν βελτιώσει την κάλυψη της κινητής στις αγροτικές περιοχές, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αυξάνουν τον ρυθμό ανάπτυξης των δικτύων 5G και προκαλούν σημαντική εξοικονόμησης της δαπάνης.

Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του 2019-20 έδειξαν ότι σημειώθηκε μια μικρή αύξηση εσόδων και λειτουργικών κερδών για την ελληνική Vodafone. Παρέμειναν δηλαδή στην ίδια πορεία που υφίστανται τα μεγέθη της Vodafone Ελλάδος τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Ειδικότερα, τα έσοδα για τη χρήση που έληξε 31 Μαρτίου 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 2% φτάνοντας τα 958 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA σημείωσαν αύξηση κατά 4,5% φτάνοντας τα 304 εκατ. ευρώ.

Βολές κατά Rewheel

Τέλος, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τη μελέτη της φινλανδικής εταιρείας Rewheel για λογαριασμό της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Μπρουμίδης απέρριψε τα συμπεράσματά της σχετικά με τις χρεώσεις της κινητής στην Ελλάδα και την απουσία ανταγωνισμού. Χαρακτήρισε τη σχετική μελέτη «έρευνα γραφείου» (desk research) που βασίστηκε στο περιεχόμενο διαφόρων δικτυακών τόπων. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σημείωσε ότι οι χρεώσεις κινητής στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλές, πάνω από τον μέσον όρο της Ε.Ε. στο σύνολό τους, ενώ αν αφαιρεθεί η φορολογία, τότε το ύψος των χρεώσεων υποχωρεί κοντά στο μέσον όρο της Ε.Ε.

Ο κ. Μπρουμίδης χαρακτήρισε λάθος τακτική των εταιρειών κινητής να προσφέρουν άλλες τιμές στο site και άλλη στο τηλέφωνο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι χρεώσεις υποχωρούν τόσο γρήγορα, που μέχρι να γνωστοποιηθούν, ήδη έχουν «γλιστρήσει» πιο χαμηλά. Ο ίδιος ανέφερε πως πακέτο της Vodafone, που έχει ονομαστική τιμή 43 ευρώ, τελικά πουλιέται με έκπτωση 35% στα 27 ευρώ και χωρίς τους φόρους υποχωρεί στα 20 ευρώ.

Αναφορικά με το πόσοι μπορεί να είναι οι παίκτες στην αγορά, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone σημείωσε: «Οσοι μπορούν να κάνουν επενδύσεις και ταυτόχρονα να παραμένουν υγιείς επιχειρήσεις». Πρόσθεσε δε ότι «η χώρα έχει τρεις παίκτες και μάλιστα ο τρίτος εξ αυτών δύσκολα πραγματοποιεί κέρδη (σ.σ.: η Wind)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή