Bουτιά 10% των τραπεζικών μετοχών «ταρακούνησε» το Χρηματιστήριο

Bουτιά 10% των τραπεζικών μετοχών «ταρακούνησε» το Χρηματιστήριο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως βαρύ ήταν το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω των νέων αναταραχών στις διεθνείς αγορές καθώς και των «εσωτερικών» αρνητικών ειδήσεων για τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζικών μετοχών από τους βασικούς δείκτες MSCI –και τον συνακόλουθο υποβιβασμό τους στον δείκτη MSCI Small Cap–, κάτι που οδήγησε σε σημαντικές εκροές από τον κλάδο.

Οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων διεθνώς να κάνουν τα πρώτα βήματα επιστροφής σε μια κανονικότητα εξακολουθεί να ρίχνει βαριά σκιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς και στην ελληνική αγορά. Αυτό, σε συνδυασμό με τις νέες τραπεζικές πιέσεις, οδήγησε σε άνοδο του τζίρου στο Χ.Α. και σε προσγείωση του Γενικού Δείκτη στις 590 μονάδες, τη στιγμή που ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών φλέρταρε με τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,97% στις 590,84 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και τις 585,72 μονάδες (-1,83%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,94 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Λέον Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, πιθανή είναι η επαναφορά του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 560 με 540 μονάδων, ενώ κατά τη Fast Finance, το κλείσιμο χαμηλότερα των 595 μονάδων ανοίγει τον δρόμο πτωτικά με στήριξη στις 575 μονάδες σε πρώτη φάση και στο 538 σε δεύτερη.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,11%, στις 1.418,51 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση της τάξης του 1,88% στις 831,08 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά της τάξης του 9,67% και στις 278,72 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε τις 273 μονάδες, μια ανάσα δηλαδή από τα ιστορικά χαμηλά των 266 μονά   δων. Πρωταγωνίστριες της πτώσης στο Χ.Α. ήταν οι μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 10,44%, τη Eurobank να κλείνει στο -10,15% και την Εθνική Τράπεζα στο -12,37%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς (που δεν την «αφορούσαν» οι αλλαγές της MSCI) υποχώρησε κατά 1,43%.

Η μεταμεσονύχτια απόφαση της MSCI –η οποία και είχε προβλεφθεί από τους αναλυτές– να αφαιρέσει τις ήδη έντονα σφυροκοπημένες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank (καθώς και της μετοχής του «Τιτάνα», η οποία χθες υποχώρησε κατά 4,41%) είχε άμεσες συνέπειες στο ταμπλό, οι οποίες αναμένεται ωστόσο να συνεχιστούν έως και την ολοκλήρωση του κύματος των εκροών που φέρνει η αναδιάρθρωση, δηλαδή έως τα τέλη του μήνα (από την 1η Ιουνίου θα ισχύσουν οι αλλαγές στους δείκτες).

Η «έξοδος» αυτή αφήνει μόνο τέσσερις ελληνικές μετοχές στον βασικό δείκτη MSCI Global Standard – OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι συνολικές εκροές από τις τέσσερις ελληνικές εισηγμένες, λόγω αυτού του αποκλεισμού, θα κινηθούν στα 120 έως 170 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές τους στο ταμπλό. Χθες, οι συναλλαγές στην Alpha Bank εκτινάχθηκαν στα 18,5 εκατ. τεμάχια, στη Eurobank στα 33,5 εκατ. τεμάχια και στην Εθνική Τράπεζα στα 13,5 εκατ. τεμάχια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή