Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου

Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 28 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2022, προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου, ενώ συνολικά η επένδυση των 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025. Τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα αποτελούν τις έσχατες καταληκτικές ημερομηνίες που ορίζονται από τη σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην «Ακτωρ Παραχωρήσεις», του ομίλου Ελλάκτωρ, η οποία υπεγράφη τελικά χθες και αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της περιφοράς.

Στην πράξη, στόχος τόσο του παραχωρησιούχου όσο και του ΤΑΙΠΕΔ είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε η επένδυση να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα από το 2025.

Υπενθυμίζεται πως η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» προσέφερε εφάπαξ τίμημα 57,5 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας την εκμετάλλευση της μαρίνας για τα επόμενα 40 χρόνια, με δικαίωμα αμοιβαίας παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Πρόκειται για την πρώτη παραχώρηση μαρίνας από το ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία ο προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction), δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσφορών και διαφάνειας. Η συνολική αξία της συμφωνίας υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, την ετήσια αμοιβή παραχώρησης και ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.

Η έναρξη της παραχώρησης προσδιορίζεται εντός περιόδου τεσσάρων μηνών από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και αφού υπογραφεί μεταξύ της ΕΤΑΔ και της «Ακτωρ Παραχωρήσεις» το πρωτόκολλο παράδοσης της περιοχής παραχώρησης και των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων. Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση και έγκριση των απαιτούμενων μελετών και στη συνέχεια θα εκδοθούν και οι οικοδομικές άδειες.

Με βάση τα όσα ορίζονται στη σύμβαση παραχώρησης, η διαδικασία της αδειοδότησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022, ενώ η επένδυση θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί στο σύνολό της έως το 2025.

Με βάση το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου Ελλάκτωρ, εκτός από τη ριζική αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, δρομολογείται και η πλήρης ανάπλασης της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, έκτασης 210 στρεμμάτων, μέσω της δόμησης 18.500 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, προωθείται η ανάπτυξη μιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία θα πλαισιώνεται και από χρήσεις εμπορίου, εστίασης, γραφείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σούπερ μάρκετ, αποθηκευτικών χώρων και ενός συνεδριακού κέντρου.

Σε δηλώσεις του, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Αρης Ξενόφος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η μαρίνα Αλίμου βρίσκεται σε έναν από τους τρεις δήμους που θα φιλοξενήσουν το οραματικό έργο του Ελληνικού. Λαμβάνοντας υπόψη τη “συνέργεια” που προκύπτει, το πολλαπλασιαστικό όφελος τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για το σύνολο της χώρας θα είναι δυνατό και πολυδιάστατο».

Αντίστοιχα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, σημείωσε ότι «η μαρίνα Αλίμου μπορεί να μετατραπεί σε κορυφαίο τουριστικό πόλο έλξης, που θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας και της χώρας».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της «Ακτωρ Παραχωρήσεις», Δημ. Καλλιτσάντσης, τόνισε ότι «αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελλάδας, το γεγονός ότι μια σημαντική επένδυση που θα συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, εκκινεί από μια ελληνική εταιρεία εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης περιόδου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή