Το λογισμικό της Brainomix δείχνει την ακριβή ζημιά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Το λογισμικό της Brainomix δείχνει την ακριβή ζημιά από εγκεφαλικό επεισόδιο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πριν από πολλά χρόνια, είχαμε την ιδέα να αυτοματοποιήσουμε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης τη διαδικασία ανάλυσης και ερμηνείας των αξονικών τομογραφιών για ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια. Τελικά το 2010 κατορθώσαμε να μετουσιώσουμε επιχειρηματικά αυτή την ιδέα ιδρύοντας την Brainomix». Με αυτά τα λόγια, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Βrainomix, δρ Μιχάλης Παπαδάκης, περιγράφει αδρομερώς τα βήματα εξέλιξης της εταιρείας, που ως τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει λάβει μέχρι σήμερα χρηματοδοτική στήριξη φαρμακευτικών κολοσσών σαν τη γερμανική Boehringer Ingelheim. Εχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Imperial College αλλά και στο UCL όπου πραγματοποίησε το διδακτορικό του στις νευροεπιστήμες, ο κ. Παπαδάκης συνέχισε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ασχολούμενος με έρευνα σχετικά με τα εγκεφαλικά επεισόδια. «Μαζί με τον επικεφαλής του εργαστηρίου, τον καθηγητή Alastair Buchan, ο οποίος ήταν πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είχαμε την ιδέα να χρησιμοποιήσουμε μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης για να αναπτύξουμε τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διάγνωση και στη θεραπεία ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια. Κάπως έτσι προέκυψε και η Brainomix».

«Σε διάστημα λίγων χρόνων αναπτύξαμε το λογισμικό e-Stroke Suite, που βοηθάει τους γιατρούς να αναλύσουν τομογραφίες ασθενών με εγκεφαλικά. Ουσιαστικά, η τεχνολογία μας εντοπίζει αυτόματα ενδείξεις εγκεφαλικού σε τομογραφίες εγκεφάλου μετρώντας το μέγεθος αλλά και τις περιοχές που έχουν επηρεαστεί (ποια αρτηρία έχει επηρεαστεί κ.λπ.). Σε μία ασθένεια που σε κάθε λεπτό που περνάει πεθαίνουν 1,9 εκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλο του ασθενούς, παρέχουμε στους γιατρούς μία πολύτιμη βοήθεια 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα», αναφέρει ο ίδιος στην «Κ», προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την ανάλυση που κάνει το e-Stroke Suite είναι προσβάσιμα ακόμη και στα κινητά τους τηλέφωνα, μέσω της εφαρμογής που παρέχει η Brainomix. Κατά τον ίδιο, η τεχνολογική «εφεύρεση» της εταιρείας έχει ήδη βοηθήσει γιατρούς να θεραπεύσουν κατά 50% περισσότερους ασθενείς με την κατάλληλη θεραπεία. Αυτή αφορά είτε τη χορήγηση θρομβολυτικού φαρμάκου είτε την επεμβατική θεραπεία της θρομβεκτομής. Η τεχνολογία λοιπόν της Brainomix δίνει στον γιατρό μία εικόνα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του ασθενούς, επιβεβαιώνοντας εάν όντως ο ασθενής έχει υποστεί τελικά εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο κ. Παπαδάκης παρατηρεί ότι άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια συνήθως δεν στρέφονται σε νοσοκομεία που έχουν εξειδικευτεί στη διάγνωση τέτοιων ασθενειών, αφού η πλειονότητά τους εισάγεται σε περιφερειακά νοσοκομεία. «Εκεί εκλείπουν συνήθως γιατροί με την κατάλληλη εμπειρία για την έγκυρη και έγκαιρη ερμηνεία αυτών των τομογραφιών. Οπότε η τεχνολογία μας θα βοηθήσει τους γιατρούς που δεν έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία να ερμηνεύσουν πιο σωστά την τομογραφία». Η τεχνολογία της εταιρείας χρησιμοποιείται σήμερα σε περισσότερα από 200 νοσοκομεία σε 16 χώρες στην Ευρώπη και στην Αμερική, ενώ έχει εφαρμοστεί σε πάνω από 250.000 ασθενείς. «Μερικά από τα νοσοκομεία που χρησιμοποιούν την τεχνολογία μας είναι το Siena University Hospital στην Ιταλία, το Lubeck Hospital στη Γερμανία, το Oxford Stroke Network στη Βρετανία αλλά και το Vall d’Hebron στην Ισπανία». Η εταιρεία, που αριθμεί περίπου 30 άτομα, σχεδιάζει να επεκτείνει και άλλο τις δυνατότητες του λογισμικού της αλλά και να διεισδύσει στην αγορά της Κίνας. Προς το παρόν, έχει αντλήσει χρηματοδότηση 11 εκατομμυρίων λιρών, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για να λάβει επιπλέον επενδύσεις ώστε να επεκτείνει την τεχνολογία της και σε άλλες ασθένειες (π.χ. καρκίνος του πνεύμονα). «Ενας από τους επενδυτές μας είναι η Boehringer Ingelheim με την οποία συνεργαζόμαστε εδώ και 3-4 χρόνια, ενώ πρόκειται να συνάψουμε και άλλες παρόμοιες συνεργασίες με φαρμακευτικές εταιρείες που δοκιμάζουν νέα φάρμακα σε επίπεδο κλινικών ερευνών», καταλήγει ο κ. Παπαδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή