Κέρδη 103,2 εκατ. κατέγραψε ο ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο

Κέρδη 103,2 εκατ. κατέγραψε ο ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλά κέρδη σημείωσε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο ΟΤΕ. Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΤΕ ετοιμάζεται να διανείμει το μεγαλύτερο μέρισμα των τελευταίων ετών στους μετόχους, ύψους 260 εκατ. ευρώ ή 0,55 ευρώ ανά μετοχή. Και αν στο ποσό αυτό προστεθούν οι αγορές ιδίων μετοχών, η συνολική αποζημίωση των μετόχων μέσα στο 2020 θα ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το φετινό διανεμόμενο μέρισμα είναι το υψηλότερο που θα καταβάλει ο ΟΤΕ από το 2008.

Χθες, ο ΟΤΕ παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2020. Τα ενοποιημένα έσοδα της επιχείρησης ανήλθαν σε 941,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,6%. Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας (+6,5%), ενώ αντίθετα στην αγορά κινητής τηλεφωνίας υποχώρησε (-1,2%). Η Ελλάδα επίσης συνέβαλε στα έσοδα κατά 1,4% και η Ρουμανία κατά 9,5%.

Από την άλλη πλευρά, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 330 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 347,1 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 3,6%. Η εταιρεία ανέφερε έκτακτα έξοδα ύψους 17,1 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2020, σχετιζόμενα με την αναδιοργάνωση των εταιρειών στη Ρουμανία, αλλά και το κλείσιμο νομικών υποθέσεων.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 100,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους της μητρικής διαμορφώθηκαν στα 103,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 41,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Χθες, η διοίκηση του ΟΤΕ εμφανίστηκε καθησυχαστική σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Παρόλο που δεν έχει απαντήσεις για το μέγεθος των επιπτώσεων, διατήρησε τις αρχικές εκτιμήσεις τόσο για τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις (capex) του 2020 όσο και για τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Το πιο σημαντικό είναι ότι, παρά την πανδημική κρίση, η διοίκηση της εταιρείας παραμένει στην πρόταση για διανομή μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή, όπως είχε εξαγγελθεί πριν από την έλευση της πανδημικής κρίσης.

Το προς διανομή μέρισμα είναι κατά 19,6% αυξημένο συγκριτικά με πέρυσι, όταν είχε διανεμηθεί 0,46 ευρώ ανά μετοχή. Η διοίκηση του ομίλου σημείωσε ότι το συνολικό όφελος των μετόχων φέτος θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν προγραμματιστεί επαναγορές ίδιων μετοχών από την εταιρεία ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ήδη έχει επαναγοράσει περισσότερες από 1,1 εκατ. μετοχές από την αρχή του έτους και το μέρισμα που τους αντιστοιχεί, θα μοιραστεί στους μετόχους της.

Αναφορικά με τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις φέτος, αναμένονται στα 600 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά περίπου 10% σε σύγκριση με το 2019, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα φτάσουν τουλάχιστον τα 350 εκατ. ευρώ.

«H διοίκηση αναμένει για το 2020 προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία 600,0 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 610,0 εκατ. ευρώ και ελεύθερες ταμειακές ροές 350,0 εκατ. ευρώ», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Αναφορικά με τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης, η διοίκηση του ΟΤΕ επισήμανε πως η επίπτωση ήταν χαμηλή το α΄ τρίμηνο και ότι θα είναι μεγαλύτερη το β΄ τρίμηνο. Ωστόσο, δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των επιπτώσεων, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα. Οπως είπε χθες στους αναλυτές ο επικεφαλής των οικονομικών του ΟΤΕ, Χαράλαμπος Μαζαράκης, κυρίως επηρεάστηκαν τα συμβόλαια μεγάλων πελατών (επιχειρήσεων), τα έργα πληροφορικής, οι πωλήσεις εξοπλισμού, η καρτοκινητή (λόγω κλειστών καταστημάτων) και η περιαγωγή. Ο ίδιος εκτίμησε ότι με τον χρόνο όλες οι παραπάνω δραστηριότητες σταδιακά θα αποκατασταθούν, με εξαίρεση τα έσοδα της περιαγωγής.

Πάντως, όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΟΤΕ, η όποια απώλεια εσόδων σημειωθεί θα εξισορροπηθεί από τη μείωση των εξόδων, κυρίως στο marketing και στις άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες προς το προσωπικό (ταξίδια, εκπαιδεύσεις κ.λπ.). «Παρότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία στα έσοδά μας, θα προβούμε σε μείωση εξόδων σε όλους τους τομείς, ώστε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στους στόχους που έχουμε θέσει για τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και τις ελεύθερες ταμειακές ροές», είπε χθες ο πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή