Ανοδος στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τράπεζες, blue chips

Ανοδος στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τράπεζες, blue chips

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμικά ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 2,74%, ακολουθώντας το ανοδικό ξέσπασμα που σημειώθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και στο άνοιγμα της Wall Street, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τα νέα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με τον τζίρο ωστόσο να παραμένει υποτονικός. Τραπεζικές μετοχές και blue chips στήριξαν τον Γενικό Δείκτη ο οποίος βρέθηκε μια ανάσα πριν από τις 610 μονάδες, με τα διεθνή χαρτοφυλάκια να έχουν στραμμένο το βλέμμα στη ροή των ειδήσεων γύρω από την επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς και την επιστροφή των ανοικτών πωλήσεων από σήμερα, οι οποίες και είχαν απαγορευθεί εν μέσω του sell-off που είχε προκαλέσει η πανδημία, από τις 18 Μαρτίου.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,74% στις 609,52 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,81 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 3,08% στις 1.463,99 μονάδες και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,83% στις 833,63 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι ΔΕΗ (+7%), Βιοχάλκο (+5,52%), Aegean (+5,42%) και Μυτιληναίος (+5%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 5,77% στις 288,55 μονάδες, με τη Eurobank να ξεχωρίζει με κέρδη 11,65%, ενώ στο +2,99% έκλεισε η Alpha Bank, στο +3,48% η Εθνική και στο +2,83% η Πειραιώς.

Αξίζει να σημειώσουμε πως μετά μια μακρά περίοδο αδράνειας, το fund Lansdowne είχε προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες σε μείωση των short του θέσεων στη ΔΕΗ και στο 1,70% από 1,72% που ήταν στις 9 Μαρτίου, ενώ οι θέσεις του σε Eurobank και Alpha Bank επίσης μειώθηκαν, στο 0,90% από 0,98% τον Ιανουάριο και στο 1% από 1,10% που ήταν από τον περασμένο Νοέμβριο, αντίστοιχα.

Το γεγονός ότι το fund μείωσε τις αρνητικές του θέσεις λίγα 24ωρα πριν από την άρση της απαγόρευσης του short selling ίσως και να υποδηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των shorts του το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Οπως και να έχει, η δραστηριότητα των shorts αυτή την εβδομάδα, που δεν υπάρχει πλέον η απαγόρευση, θα δείξει ποιες είναι τελικά οι διαθέσεις τους.

Πάντως, κατά τη Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, η μεταβλητότητα στο Χ.Α. ενδέχεται να παραμείνει αυξημένη, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI.

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, περιμένουμε μια κατοχύρωση των 613 μονάδων σε κλείσιμο για να δοθεί αγοραστικό σήμα στον Γενικό Δείκτη, ενώ το πιο πιθανό είναι μετά την ολοκλήρωση του MSCI να δούμε σημαντική αντίδραση στην αγορά, με πιο επιθετικό τον τραπεζικό κλάδο. Οι μικροεπενδυτές, μετά την πτώση του προηγούμενου διαστήματος, πάντως, έστρεψαν και πάλι το βλέμμα τους στο Χρηματιστήριο ξεπερνώντας ύστερα από χρόνια το ποσοστό των εγχώριων θεσμικών. Αυτό δείχνει πως η εμπιστοσύνη επανέρχεται σταδιακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή