Μείωση τραπεζικών κερδών προβλέπει η Fitch

Μείωση τραπεζικών κερδών προβλέπει η Fitch

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των πιέσεων στην κερδοφορία και στην ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, καθώς και κινδύνους στα κεφάλαια, βλέπει ο οίκος Fitch Ratings λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, αφήνοντας ωστόσο αμετάβλητες τις ήδη πολύ χαμηλές αξιολογήσεις που δίνει και για τις τέσσερις – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα τονίζει πως αναμένονται καθυστερήσεις στον «Ηρακλή» καθώς και αύξηση των NPLs για το σύνολο του κλάδου.

Η πιο άμεση αρνητική επίδραση για τις αξιολογήσεις σχετίζεται πλέον με τον αντίκτυπο της πανδημίας στις ήδη αδύναμες κεφαλαιακές θέσεις και στην ποιότητα του ενεργητικού του κλάδου, όπως σημειώνει η Fitch. Συνεχίζει να εκτιμά πως η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος θα φτάσει το 8,1% και αναμένει ανάκαμψη της δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και το 2021, με την ανάπτυξη να κινείται στο 5,1% το 2021, και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας αργότερα στο έτος.

Οπως επισημαίνει, πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος κατέγραφε σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση των προβληματικών δανείων μέσω πωλήσεων, διαγραφών και αναδιαρθρώσεων, με τον δείκτη NPLs το 2019 να υποχωρεί κατά 16% και στο 41%.

Στόχος ήταν η μείωσή του κάτω από το 20% έως τα τέλη του 2021 με τη βοήθεια των μεγάλων τιτλοποιήσεων στο σχέδιο «Ηρακλής». Ωστόσο η κρίση λόγω πανδημίας θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις αυτών των σχεδίων και, κατά την άποψη του οίκου, σε αύξηση των NPLs.

Η Fitch αναμένει αύξηση των πιέσεων στην κερδοφορία του κλάδου λόγω του χαμηλότερου όγκου των δραστηριοτήτων και των αυξανόμενων χρεώσεων απομείωσης (LIC), παρά την ευελιξία που έχουν προσφέρει οι Αρχές. Επίσης, τονίζει, τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών παραμένουν εξαιρετικώς ευάλωτα στην περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης στα προβληματικά assets και της αδύναμης κερδοφορίας.

Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αν και συνεχίζει να ενισχύεται, παραμένει σχετικά αδύναμη συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και είναι ευαίσθητη στην εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών. Οπως εκτιμά πάντως, οι κίνδυνοι για το χρηματοδοτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών από την τρέχουσα κρίση είναι μακροπρόθεσμοι (π.χ. αναχρηματοδότηση μακροπρόθεσμου χρέους και έκδοση νέων τίτλων) παρά βραχυπρόθεσμοι, δεδομένης της μειωμένης χρήσης βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης και τη σημαντική στήριξη από το QE καθώς και τα προγράμματα TLTRO της ΕΚΤ.

Τέλος, ο οίκος εμφανίζεται ελαφρώς πιο αισιόδοξος για τη Eurobank, σημειώνοντας πως η αξιολόγησή της (CCC+) θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η προγραμματισμένη τιτλοποίηση Cairo στο β΄ τρίμηνο, χωρίς να αποδυναμωθεί σημαντικά η κεφαλαιακή της θέση και εάν οι προοπτικές του λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα δεν εξασθενήσουν περαιτέρω λόγω της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τις Alpha Bank (CCC+), Εθνική (CCC+) και Πειραιώς (CCC) ωστόσο, ο οίκος αναφέρει ότι η αναβάθμιση είναι απίθανη στο τρέχον περιβάλλον και θα απαιτούσε από τις τρεις τράπεζες να δείξουν ότι είναι σε θέση να αντέξουν την πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού και στην κεφαλαιοποίηση κατά τη διάρκεια της κρίσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή