Υψηλές οι χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ITU

Υψηλές οι χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ITU

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεκτό χαρακτηρίζει η Διεθνής Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) το κόστος που καταβάλλουν οι Ελληνες για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Η αναφορά της ένωσης με τίτλο «Measuring digital development – ICT Price Trends 2019», που παρουσιάστηκε χθες και εξετάζει το κόστος χρήσης των τηλεπικοινωνιών διεθνώς, δείχνει ότι οι Ελληνες καταβάλλουν για ένα πακέτο κινητής περίπου το 0,6% έως 1,4% του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος (ΑΕΕ), ανάλογα με την υπηρεσία και τη χρήση που γίνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ITU, με βάση το «πόσο ανεκτό» είναι το κόστος χρήσης των τηλεπικοινωνιών και ανάλογα με την εξεταζόμενη υπηρεσία, η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ της 31ης και 55ης θέσης παγκοσμίως. Το τελικό κόστος για κάποιον που αξιοποιεί τόσο τη σταθερή όσο και την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα κυμαίνεται από 2% έως 2,8% του κατά κεφαλήν ΑΕΕ. Το κόστος αυτό είναι αντίστοιχο με εκείνο που καταβάλλουν κατά μέσον όρο οι καταναλωτές στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η ITU για την κατάταξη αυτή αξιοποίησε τις χρεώσεις από πέντε βασικά πακέτα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, εκ των οποίων τα τέσσερα βασίζονται στην κινητή και ένα στη σταθερή τηλεφωνία. Τα πακέτα κινητής αφορούν δύο πακέτα με συνδυαστική χρήση φωνής και Internet, ένα χαμηλής και ένα υψηλής χρήσης, ένα πακέτο κινητής που παρέχει μόνον φωνή και ένα πακέτο που παρέχει μόνον Internet. To πακέτο της σταθερής αφορά αποκλειστικά πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η χώρα μας είναι ακριβή κυρίως στην κινητή και μάλιστα στα πακέτα υψηλής χρήσης. Συγκεκριμένα, ο μέσος Ελληνας ξοδεύει το 1,5% του κατά κεφαλήν ΑΕΕ για ένα πακέτο κινητής υψηλής χρήσης, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 1,4% και στην Πορτογαλία στο 1%. Συγκεκριμένα, ένα πακέτο υψηλής χρήσης με 140 λεπτά ομιλίας, με 70 sms και 1,5 GB δεδομένα, στην Ελλάδα κοστίζει 24,8 δολ. ΗΠΑ (31,2 δολ. ΗΠΑ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης – ΜΑΔ) και στην Πορτογαλία 18,9 δολ. (24,06 δολ. σε ΜΑΔ) και κατά μέσον όρο στις ανεπτυγμένες χώρες 25 δολ. (31 δολ. σε ΜΑΔ).

Επίσης, υψηλό συγκριτικά με την Πορτογαλία είναι το κόστος ενός πακέτου κινητής με Internet χαμηλής χρήσης, όπως επίσης και ένα πακέτο κινητής χωρίς Internet (μόνο φωνή). Αντιθέτως, πιο φθηνή από την Πορτογαλία είναι η Ελλάδα σε ένα πακέτο κινητής που προσφέρει μόνον Internet και στο πακέτο σταθερής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ITU, στις ανεπτυγμένες χώρες το προαναφερόμενο πακέτο κινητής με Internet υψηλής χρήσης αντιστοιχεί κατά μέσον όρο στο 1,4% του κατά κεφαλήν ΑΕΕ, στις αναπτυσσόμενες χώρες το ίδιο πακέτο αντιστοιχεί στο 13,2% του εισοδήματος και στις λιγότερες ανεπτυγμένες απαιτείται πάνω από το 1/3 του κατά κεφαλήν ΑΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή