Ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σήμα για την περαιτέρω ιδιω-τικοποίηση του ΑΔΜΗΕ έδωσε η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση στον περιβαλλοντικό νόμο, ωστόσο η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το φθινόπωρο.

Οι συζητήσεις που είχε ανοίξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόσο με την κινεζική State Grid, που αποτελεί τον στρατηγικό επενδυτή του ΑΔΜΗΕ, όσο και με τον βασικό ενδιαφερόμενο, την ιταλική Terna, έχουν «παγώσει» εξαιτίας του πλήγματος που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού σε Κίνα και Ιταλία, ενώ στο μεταξύ έχει αντικατασταθεί ο πρόεδρος της State Grid και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αντικαθίσταται και ο διευθύνων σύμβουλος της Terna.

Οι αλλαγές στις διοικήσεις των δύο εταιρειών που εμπλέκονται στην ιδιωτικοποίηση υποχρεώνουν το υπουργείο Ενέργειας να ξεκινήσει εκ νέου επαφές και συζητήσεις, οι οποίες σύμφωνα με αρμόδιες πηγές αναμένονται μέσα στον Ιούνιο, με σκοπό να έχει βρεθεί μέχρι το φθινόπωρο ένας κοινός τόπος και να αρχίσει η διαδικασία εκχώρησης επιπλέον ποσοστού του Δημοσίου. Ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ από ευρωπαϊκής πλευράς έχει εκφραστεί στο υπουργείο Ενέργειας και από τον διαχειριστή του Βελγίου Elia, o οποίος είχε εμπλακεί και στις διαπραγματεύσεις για τη μεγάλη διακρατική διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Η κυβέρνηση, μέσω της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, επιδιώκει τη διεύρυνση του μετοχικού σχήματος με τη συμμετοχή τρίτου, Ευρωπαίου διαχειριστή, κινούμενη σε μια ευρωπαϊκή γραμμή περιορισμού των ενισχυμένων δικαιωμάτων που απέκτησε η State Grid στον διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αν και με ποσοστό μόλις 24%. Στη σύμβαση μετόχων το ελληνικό Δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, αλλά η State Grid μπορεί να μπλοκάρει στρατηγικές αποφάσεις. Το εγχείρημα αποδυνάμωσης ωστόσο του ρόλου της Κίνας στον ΑΔΜΗΕ δεν είναι εύκολη υπόθεση, και αυτό γιατί η κινεζική εταιρεία διατηρεί επίσης μέσω της συμφωνίας μετόχων δικαίωμα πρώτης προτίμησης στην περίπτωση που το ελληνικό Δημόσιο αποφασίσει να πουλήσει περαιτέρω ποσοστό μετοχών.

Η κινεζική πλευρά μάλιστα έχει κάνει σαφή την πρόθεσή της να ασκήσει το προτιμισιακό της δικαίωμα εξαγοράζοντας το ποσοστό που θα διαθέσει το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο τρίτου επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ και τον κίνδυνο να απολέσει δικαιώματα στο μάνατζμεντ. Η κυβέρνηση έχει επίσης ξεκαθαρίσει στην κινεζική πλευρά την πρόθεσή της για είσοδο Ευρωπαίου διαχειριστή στον ΑΔΜΗΕ και έχει μάλιστα βρει και τρόπο να υπερβεί τον σκόπελο του προτιμισιακού δικαιώματος, αλλά δεν θα ήθελε να έλθει σε ρήξη με την Κίνα, γι’ αυτό και θα εξαντλήσει τα περιθώρια για μια συναινετική λύση.

Η πώληση μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, εταιρείας που ελέγχει το 51% του ΑΔΜΗΕ και ελέγχεται 100% από το ελληνικό Δημόσιο, προσφέρει παράθυρο διαφυγής από το προτιμισιακό δικαίωμα της State Grid και αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το έχει προβλέψει στη νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω από το 51%. «Το ελληνικό Δημόσιο δύναται να περιορίζει το ποσοστό άμεσης ή έμμεσης συμμετοχής του ή νομικών προσώπων στα οποία συμμετέχει κατά πλειοψηφία ή ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το ελληνικό Δημόσιο στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ρύθμιση, με την οποία η κυβέρνηση έστρωσε το έδαφος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αναμένοντας τον κατάλληλο χρόνο για την ενεργοποίησή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή