Αυξημένα έσοδα για τη REDS από την επέκταση του Smart Park

Αυξημένα έσοδα για τη REDS από την επέκταση του Smart Park

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική άνοδο των οικονομικών επιδόσεων και της επισκεψιμότητας είχε προσφέρει στη REDS η λειτουργία της επέκτασης του εμπορικού πάρκου Smart Park, πριν από την έλευση της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που άντλησε η εταιρεία από το πρώτο πλήρες τετράμηνο λειτουργίας του νέου, διευρυμένου πάρκου, η επισκεψιμότητα σημείωσε αύξηση της τάξεως του 23,5%, ενώ οι πωλήσεις των καταστημάτων ενισχύθηκαν με το ακόμα πιο εντυπωσιακό 33%.

Τα στοιχεία αφορούν τους δύο τελευταίους μήνες του 2019 και τους δύο πρώτους του 2020, δηλαδή συνολικά το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020. Οσον αφορά την πρώτη πλήρη εβδομάδα επαναλειτουργίας (το Smart Park ξεκίνησε μαζί με το υπόλοιπο λιανεμπόριο και όχι τη Δευτέρα, μαζί με εμπορικά κέντρα), οι πρώτες ενδείξεις φαίνονται ενθαρρυντικές, καθώς υπήρξε μεν πτώση του τζίρου και της επισκεψιμότητας σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019, ωστόσο αυτή ήταν σχετικά συγκρατημένη.

Yπενθυμίζεται ότι η επέκταση του Smart Park προσέθεσε 15.000 τ.μ. νέων εμπορικών χώρων, με την πληρότητά τους να διαμορφώνεται στο 80%, ενώ συνολικά στο εμπορικό πάρκο η πληρότητα αγγίζει το 93%.

Στις πιο πρόσφατες προσθήκες περιλαμβάνονται οι αλυσίδες Stradivarius, Oysho, Hans & Gretel, Sunwear, Crocs και Sugarfree. Εκτός από τις εν λόγω αλυσίδες, προσύμφωνα μίσθωσης έχουν επίσης υπογράψει τους προηγούμενους μήνες οι εμπορικές αλυσίδες Bo Concept, GAP, Διάφανο, Decathlon, Ashley Homestore, Toys Center και Marks & Spencer. Η εν λόγω επέκταση αποτελεί επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ, χάρις στην οποία η συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια του εμπορικού κέντρου ανέρχεται πλέον σε 53.000 τ.μ. από 36.500 τ.μ. που ήταν μέχρι πρότινος, χωρίς βέβαια να λαμβάνεται υπόψη και το όμορο εκπτωτικό κέντρο McArthur Glen.

Η χρηματοδότηση της επέκτασης εξασφαλίστηκε εν μέρει και με τη σύναψη ενός νέου μακροπρόθεσμου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, ύψους 41,5 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη. Το νέο δάνειο θα έχει διάρκεια έως την 31η Δεκεμβρίου του 2029 και χορηγείται από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, με την πρώτη να λειτουργεί και ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων. Η εκταμίευση του ως άνω δανείου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και οι πόροι του θα διατεθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, αλλά και τη χρηματοδότηση της ήδη υλοποιηθείσας νέας επέκτασης του Smart Park.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία του συνόλου των καταστημάτων του Smart Park.

Σε πρώτη φάση, τις πόρτες τους άνοιξαν τα καταστήματα Decathlon, The Athlete’s Foot, Intersport και Admiral, το Kiosky’s (μόνο για παραλαβές), το βιβλιοπωλείο Nakas Book House και τα Mark Aalen (οπτικά). Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που τα εμπορικά κέντρα ήταν κλειστά, συνέχισαν τη λειτουργία τους τόσο το φαρμακείο, όσο και η υπεραγορά Σκλαβενίτης, καθώς διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Κατά τη διάρκεια της περυσινής χρήσης, τα έσοδα της REDS σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 3,7% σε 7,1 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) υποχώρησε σε 2,6 εκατ. ευρώ, από 4,8 εκατ. ευρώ το 2018. Πτώση σημείωσαν και τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης, τα οποία μειώθηκαν σε 800.000 ευρώ, από κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις σχετικές οικονομικές καταστάσεις, το 2019 σημειώθηκε ζημία μετά από φόρους ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, λόγω της απομείωσης αξίας επενδυτικού ακινήτου. Στον αντίποδα, το 2018, είχαν καταγραφεί κέρδη 1,4 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή