Ανοδος 1,56% στο Χρηματιστήριο με αύξηση του όγκου συναλλαγών

Ανοδος 1,56% στο Χρηματιστήριο με αύξηση του όγκου συναλλαγών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη πάνω από τις 610 μονάδες και χωρίς τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το ριμπάουντ που σημείωσαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Απολύτως θετική ήταν η εικόνα των υπόλοιπων blue chips, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ μεικτές ήταν οι τάσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις αλλά και ρευστοποιήσεις.

Η επιστροφή στην κανονικότητα του short selling οδήγησε για δεύτερη ημέρα σε ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χ.Α., το οποίο «ξεκόλλησε» από τους τζίρους των 30-40 εκατ. ευρώ που σημειώνει το τελευταίο δίμηνο, καθώς πλέον πολύ περισσότερα funds και επενδυτές συμμετέχουν στην αγορά. Εν τω μεταξύ, παρά το θετικό άνοιγμα στη Γουόλ Στριτ, η μεταβλητότητα καλά κρατεί στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματα στα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων και στον αντίκτυπο της πανδημίας στα οικονομικά μεγέθη τους και στις προοπτικές, καθώς και στη ροή των ειδήσεων σε σχέση με την πανδημία και τις προσπάθειες παρασκευής εμβολίου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 1,56% στις 610,52 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,54 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, ωστόσο, πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 580 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 610 μονάδες.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,33% στις 1.455,88 μονάδες, ενώ στο +0,57% και στις 832,73 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν η ΔΕΗ στο +8,42%, η ΓΕΚ Tέρνα στο +4,67%, η Τέρνα Ενεργειακή στο +4,66%, η Titan στο +4,62% και η Fourlis στο +3,31%, ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης. Ο τραπεζικός δείκτης φλέρταρε με τα ιστορικά χαμηλά και σημείωσε απώλειες 1,61%, με την Alpha Bank στο -2,35%, την Εθνική στο -3,67% και την Πειραιώς στο -1,92%, ενώ κέρδη 0,65% κατέγραψε η Eurobank.

Αν και επικρατεί αισιοδοξία στις αγορές στην παρούσα φάση, οι προοπτικές των επόμενων μηνών παραμένουν αβέβαιες, σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ. Ενδειξη αυτού αποτελεί, όπως προσθέτει, και η απόφαση της Walmart να αποσύρει την καθοδήγηση για το υπόλοιπο του έτους, παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Στο εσωτερικό, υποστηρικτικά λειτουργεί η αποκοπή μερισμάτων που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους δύο μήνες από εισηγμένες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες με μεγάλη βαρύτητα στον δείκτη.

Από την πλευρά της, η «Κύκλος Χρηματιστηριακή» σημειώνει πως οι αγορές αρνούνται να υιοθετήσουν στην παρούσα φάση σενάρια ταχείας επανόδου στην κανονικότητα, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι θα απαιτηθεί αυξημένος χρόνος για την ανάκαμψη από το σοκ της πανδημίας. Επομένως, η αυξημένη μεταβλητότητα και η κατοχύρωση των βραχυχρόνιων κερδών θα είναι το σκηνικό των επόμενων ημερών, με τους επενδυτές να καλούνται σύντομα να επιβεβαιώσουν τη στήριξη των 582 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη λόγω της επικείμενης αναθεώρησης της MSCI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή