Υπέρογκο το clawback του 2019, υποστηρίζουν οι φαρμακευτικές

Υπέρογκο το clawback του 2019, υποστηρίζουν οι φαρμακευτικές

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξωφρενικά υψηλές» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για το 2019, αποστέλλοντας σχετική επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΦ, το clawback του ΕΟΠΥΥ για το 2019 –δηλαδή η υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης– ξεπέρασε τα 800 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και τα 430 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία. Το 2018 το clawback του ΕΟΠΥΥ «κλείδωσε» στα 572 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως έχει γράψει ήδη η «Κ», μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2020 εκτιμάται ότι το clawback έφθασε περίπου τα 234 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΠΕΦ, «η υποχρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας και η –πέραν κάθε λογικής– επιβάρυνση του clawback οδηγεί σε υπερχρέωση και ουσιαστικά σε μαρασμό την ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία».

Δεδομένου ότι το clawback και το rebate συνιστούν μέτρα έμμεσης φορολογίας, η ΠΕΦ τονίζει ότι το 2019 η φορολογία αυτή (clawback, rebate) αντιστοιχεί σχεδόν στο 45% του κύκλου εργασιών της φαρμακοβιομηχανίας, έναντι του 15% που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε., οι οποίες εφαρμόζουν αντίστοιχα μέτρα. Ως εκ τούτου, η άμεση και έμμεση φορολόγηση φτάνει το 70% του συνολικού κύκλου εργασιών τους. Η ΠΕΦ κάνει λόγο για το φαινόμενο της υποκατάστασης των οικονομικών φαρμάκων από νέες ακριβότερες θεραπείες, σημειώνοντας ότι αυτό οδηγεί σε αύξηση της δαπάνης, ενώ τονίζει ότι τέτοιες επιβαρύνσεις δεν μπορούν να πληρωθούν από καμία εταιρεία. Λαμβάνοντας υπόψη και τα πρώτα στοιχεία για το clawback του πρώτου τριμήνου του 2020, που εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 46%, ο κλάδος ζητεί άμεσα την υλοποίηση παρεμβάσεων ακόμη και εντός του Μαΐου. Ανάμεσα σε αυτές είναι η δικαιότερη κατανομή του clawback και η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης των φαρμακευτικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή