Νέα ενεργειακά έργα 483 εκατ. «τρέχει» η ΤΕΡΝΑ

Νέα ενεργειακά έργα 483 εκατ. «τρέχει» η ΤΕΡΝΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση σε ενεργειακά έργα, όπου διαθέτει υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας, δίνει το τελευταίο διάστημα η ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί μειοδότρια σε σειρά διαγωνισμών, συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 483 εκατ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει ασφαλώς το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 459 εκατ. ευρώ, στο οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος η ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με τη Siemens. Εξ αυτών, τα 445 εκατ. ευρώ αφορούν την κατασκευή των σταθμών μετατροπής και τα 14,1 εκατ. ευρώ τη συντήρησή τους. Η σύμβαση έχει διάρκεια 36 μηνών.

Οπως αναφέρουν στελέχη του ομίλου, η συγκεκριμένη κατηγορία έργων είναι τέτοιας φύσεως, μεγέθους και προδιαγραφών, ώστε δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της πρακτικής των υπερβολικών εκπτώσεων, στοιχείο που εκ των πραγμάτων απομακρύνει το ενδεχόμενο ζημίας. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις έργων του πρόσφατου παρελθόντος, η έκπτωση που δόθηκε ήταν ακόμη και μονοψήφια. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα σημαντικό κόστος του έργου αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τον οποίο προμηθεύουν ελάχιστοι όμιλοι του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για τιμολογιακά «παιχνίδια», καθώς ένας λάθος υπολογισμός μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ζημία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σοβαρό ρόλο διαδραματίζει και το γεγονός ότι οι διαγωνισμοί υλοποιούνται από εταιρείες και φορείς που λειτουργούν με κανόνες ιδιωτικού δικαίου, επομένως οι διαδικασίες είναι πολύ πιο «ανελαστικές». Την ίδια στιγμή, σε διαγωνισμούς έργων του Δημοσίου, οι εκπτώσεις έχουν φτάσει να ξεπερνούν ακόμη και το 60-65%, ενώ σπάνια υποχωρούν κάτω του 50%.

Η μεγάλη τριβή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον κλάδο της ενέργειας έχει συμβάλει καθοριστικά και στην απόκτηση σημαντικής τεχνογνωσίας σε έργα του συγκεκριμένου κλάδου. Η ΤΕΡΝΑ ήταν ο πρώτος κατασκευαστής ιδιωτικού ενεργειακού έργου, για λογαριασμό της θυγατρικής του ομίλου Ηρων, ενώ πρόκειται να κατασκευάσει και τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φυσικού αερίου, που δρομολογεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην περιοχή της Κομοτηνής. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης. Παράλληλα, η εταιρεία έχει αναλάβει όλα τα σπουδαία ενεργειακά έργα που έχουν υλοποιηθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως ο αγωγός TAP, οι σύγχρονες ενεργειακές μονάδες της ΔΕΗ σε Ρόδο και Μεγαλόπολη και ασφαλώς το έργο της Πτολεμαΐδας V του 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια.

Στα έργα που πρόκειται σύντομα να προστεθούν στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΤΕΡΝΑ περιλαμβάνεται επίσης η ανάπτυξη και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού 14,99 MW στη θέση Ξηροπόταμος του Δήμου Εορδαίας στην Κοζάνη κι ενός υποσταθμού υπαίθριου τύπου. Τόσο ο φωτοβολταϊκός σταθμός όσο και ο υποσταθμός θα κατασκευαστούν σε απαλλοτριωμένες από τη ΔΕΗ εκτάσεις. Ο προϋπολογισμός του έργου προσεγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ. Επίσης, η ΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε προτιμητέα υποψήφια EPC κατασκευάστρια στον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ για το έργο ενός σταθμού υποδοχής και φόρτωσης βυτιοφόρων ΥΦΑ (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στον τερματικό σταθμό ΥΦΑ στη νήσο Ρεβυθούσα. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι ύψους 5,2 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 14 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή