Στο τελικό στάδιο το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie

Στο τελικό στάδιο το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από τον Μάιο του 2018, οπότε ξέσπασε το σκάνδαλο του ομίλου Folli Follie, όμως, ακόμη το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης παραμένει σε εμβρυακό στάδιο. Καμία από τις ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, που έχουν ασκηθεί εις βάρος του πρώην διοικητικού συμβουλίου, της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των υπόλοιπων μελών αυτού, δεν έχει προχωρήσει, καθώς βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης.

Κατά τη διετία που έχει παρέλθει, οι προοπτικές για αλλαγή σελίδας στη Folli Follie προέρχονται, ως επί το πλείστον, από τον διορισμό, τον περασμένο Φεβρουάριο, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς νέου διοικητικού συμβουλίου με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Σάμιο.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η αδυναμία εξασφάλισης ασυλίας των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου έναντι προσφυγών στη Δικαιοσύνη από όσους θα διαφωνούσαν με τη στρατηγική που υιοθετεί η καινούργια διοίκηση, ναρκοθετεί τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Το εμπόδιο αυτό θα μπορούσε να παρακαμφθεί μέσω της θέσπισης νομοθετικής διάταξης για την προστασία των μελών του Δ.Σ., όμως, ακόμη η διαδικασία αυτή δεν έχει προχωρήσει.

Παρ’ όλα αυτά, η νέα διοίκηση της Folli Follie, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας και στην εκκίνηση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τα άρθρα 106 β΄ και δ΄ του Πτωχευτικού Κώδικα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την υποβολή προς έγκριση στη Δικαιοσύνη της αίτησης εξυγίανσης είναι δυνατόν να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.

Αυτό δεδομένου ότι η διοίκηση της εταιρείας και οι ομολογιούχοι πιστωτές της κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, ενώ οι συνελεύσεις των κατόχων «Swissbonds» και «Eurobonds» «έχουν εγκρίνει με συντριπτικά ποσοστά πλειοψηφίας τους βασικούς όρους της συμφωνίας εξυγίανσης».

Για τη νέα διοίκηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν αποτέλεσαν λύση για τη διάσωση της Folli Follie οι προτάσεις χρηματοδότησης από την China-East Resources Import & Export Co. (Cerieco) και την Callian Capital Group. Και αυτό, διότι ούτε πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές, όπως η ύπαρξη εγγράφων που να αποδεικνύουν την ύπαρξη κεφαλαίων (proof of funds), ούτε «ικανοποιούσαν τις ανάγκες της εταιρείας και των ομολογιούχων όπως και τον στόχο για εξυγίανση της εταιρείας και αποκατάσταση του κύρους της ελληνικής κεφαλαιαγοράς». Ωσότου οριστικοποιηθεί και επικυρωθεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης από τη Δικαιοσύνη και ενόσω αναμένεται η διασφάλιση της νομικής προστασίας του Δ.Σ., η διοίκηση της εταιρείας επιδιώκει την εξασφάλιση κεφαλαίων υπό τη μορφή ενδιάμεσης χρηματοδότησης, καθώς το «κλείσιμο» της οικονομίας επηρέασε τις ταμειακές ροές. Τι μέλλει γενέσθαι εάν δεν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ή αυτή είναι μικρότερη, σε σχέση με την αναμενόμενη;

«Η Folli Follie διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα, ώστε να αντέξει έως και μετά την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης, ρευστότητα που αναμένεται να ενισχυθεί από πρόσθετες εμπορικές ενέργειες, αλλά και από περαιτέρω περικοπές εξόδων», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Επιπλέον, δρομολογείται η δημιουργία νέων δραστηριοτήτων, ενώ αναζητούνται νέες συνεργασίες με στόχο την αναδημιουργία του brand. Η διοίκηση της εταιρείας έχει ακόμη προσφύγει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της δέσμευσης των μετοχών του ελβετικού ομίλου Dufry, ενώ μετά την υποβολή της αίτησης εξυγίανσης θα προσφύγει, εκ νέου, στη Δικαιοσύνη με στόχο την άρση της δέσμευσης των ακινήτων.

Επιδιώκοντας να αντισταθμίσει την πτώση του τζίρου λόγω της πανδημικής κρίσης, η Folli Follie έχει ενισχύσει το δίκτυο των διαδικτυακών πωλήσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες σε ποσοστό 110%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Η εταιρεία απασχολεί 705 εργαζομένους, αριθμός που αγγίζει τα 800 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των συνεργατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή