Πρόστιμα 100.000 ευρώ εάν δεν αποστέλλουν στοιχεία για τις τιμές

Πρόστιμα 100.000 ευρώ εάν δεν αποστέλλουν στοιχεία για τις τιμές

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολες πλέον οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που το 2018 είχαν κύκλο εργασιών πάνω από 90 εκατ. ευρώ θα είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν στοιχεία για τις τιμές 853 προϊόντων (κωδικών) στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου αυτές να καταχωρίζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής, το διάδοχο εργαλείο του Παρατηρητηρίου Τιμών. Μάλιστα, στην περίπτωση της μη αποστολής στοιχείων προβλέπεται η επιβολή προστίμων που φτάνουν τις 100.000 ευρώ. Τα παραπάνω προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση.

Υπενθυμίζεται ότι όταν εγκαινιάστηκε η νέα πλατφόρμα, στις αρχές Μαρτίου, περιλάμβανε τιμές από πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Σκλαβενίτης, ΑΒ, Μασούτης, My Market και Lidl), καθώς και από το ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ efresh.gr. Η αποστολή στοιχείων ήταν μέχρι τώρα προαιρετική –στην ουσία ύστερα από συμφωνία με τις αλυσίδες– και δεν προβλέπονταν πρόστιμα.

Η υποχρέωση πλέον αποστολής στοιχείων αφορά 853 κωδικών προϊόντων, ενώ από την υπουργική απόφαση προβλέπεται η δυνατότητα οι κωδικοί προϊόντων να ανανεώνονται με βάση τις πωλήσεις τους και τις εποχικές ανάγκες. Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν τα στοιχεία σε καθημερινή βάση. Η απόφαση προβλέπει ότι η υποχρέωση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ να αποστέλλουν τα στοιχεία ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, αναμένεται όμως ότι στη συνέχεια θα παραταθεί. Για τις επιχειρήσεις που ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους το έτος 2018 ήταν από 90 έως 250 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης πέντε προϊόντων, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 25.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους το έτος 2018 ήταν πάνω από 250 εκατ. ευρώ έως 500 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης προϊόντων, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους από 25.001 έως 50.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που ο τζίρος τους ήταν πάνω από 500 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης προϊόντων, επιβάλλεται πρόστιμο από 50.001 έως 100.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή