Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο με ράλι τραπεζικών μετοχών

Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο με ράλι τραπεζικών μετοχών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρά κέρδη ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ακολούθησε τις ανοδικές τάσεις που κυριάρχησαν στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της αισιοδοξίας  γύρω από τη συνέχιση της άρσης των περιοριστικών μέτρων διεθνώς, η οποία οδήγησε σε ράλι τις μετοχές του κλάδου του τουρισμού και των μεταφορών. Αν και ο τζίρος στο Χ.Α. δεν σημείωσε κάποια αξιοσημείωτη άνοδο, ωστόσο κινήθηκε σε καλά επίπεδα δεδομένων των αργιών σε ΗΠΑ και Βρετανία και της απουσίας πολλών διεθνών χαρτοφυλακίων. Πρωταγωνιστής της ανόδου στη λεωφόρο Αθηνών ήταν ο τραπεζικός κλάδος, κυρίως λόγω του άλματος που σημείωσαν Εθνική Τράπεζα και Eurobank, ενώ σημαντικές αγοραστικές κινήσεις σημειώθηκαν και στην πλειονότητα των blue chips, με τις τοποθετήσεις να εντείνονται μετά τα μέσα της συνεδρίασης.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 2,48% στις 624,32 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,07 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 2,89% στις 1.494,40 μονάδες, ενώ με οριακές απώλειες 0,09% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 818,47 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν η ΔΕΗ στο +6,70%, η Coca-Cola στο +5,02%, η ΕΥΔΑΠ στο +4,17%, η Motor Oil στο +3,20% και ο Titan στο +3,17%.

Ράλι της τάξης του 6,67% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης στις 290,23 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +9,47%, τη Eurobank στο +8,13%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +4,51% και την Alpha Bank στο +3,92%.

Μετά την εκρηκτική χθεσινή άνοδο, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για νέα ανοδική φάση στο Χ.Α. ύστερα από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI την προσεχή Παρασκευή, η οποία είναι, κατά τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, μια σημαντική ημέρα για την αγορά από πλευράς τζίρου λόγω και του τέλους των εκροών που προκάλεσε η έξοδος των ελληνικών μετοχών.

O τραπεζικός κλάδος φαίνεται έως τώρα να απορροφά την προσφορά, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να δούμε μια πρώιμη κίνηση. Επιπλέον, ο κλάδος της ενέργειας έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, δείχνοντας ότι είναι αυτός που οδηγεί στην παρούσα φάση την αγορά. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι τράπεζες έχουν χάσει το 70% της αξίας τους από τις αρχές του έτους, με τις εκροές να τελειώνουν στο κλείσιμο της εβδομάδας.

Οπως επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης, όλα δείχνουν ότι οι πιθανότητες να δούμε μια σοβαρή ανοδική κίνηση τόσο σε τιμές όσο και σε χρόνο είναι σημαντικές αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών του MSCI και αφού υπάρξει κάποια διάσπαση των 300 μονάδων στον τραπεζικό κλάδο. Η κατοχύρωση του 613 μονάδων στον Γενικό Δείκτη ανοίγει τον δρόμο για τις 628 και τις 645 μονάδες, ενώ αν η αγορά χάσει τις 585 μονάδες σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, θα δούμε συνέχιση της κίνησης προς τις 550 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή