Να γίνει εθνική προτεραιότητα η μεταποίηση

Να γίνει εθνική προτεραιότητα η μεταποίηση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να ακολουθήσει η Ελλάδα ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο, συμφώνησαν χθες ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας και οι καθηγητές Νίκος Χριστοδουλάκης και Δημήτρης Λαγός, κατά την παρουσίαση της μελέτης του ΟΕΕ με θέμα «Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και προτάσεις για την επόμενη μέρα». Τη μελέτη συνέταξε επιστημονική επιτροπή, της οποίας μέλη ήταν οι δύο καθηγητές, και κάλυψε όλο το φάσμα των επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομία από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

Η μεταποίηση πρέπει να γίνει εθνική προτεραιότητα, να φύγουμε από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος υποστήριξε επίσης ότι στη διάρκεια της κρίσης «ρήμαξε το παραγωγικό κεφάλαιο της χώρας», έφυγαν από τη χώρα κεφάλαια 80 δισ. ευρώ και συνέβη το πρωτοφανές, χώρα σε ύφεση να κόβει τις δημόσιες επενδύσεις. Ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ακόμα τη σημασία της γαλλογερμανικής πρότασης για επιδοτήσεις 500 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι αν δεν εφαρμοστεί θα αποκτήσουν πλεονέκτημα και πάλι οι χώρες του Βορρά, κάτι που θα οδηγήσει στην επόμενη κρίση. Πάντως, για την Ελλάδα υποστήριξε ότι, χάρη στη ρύθμιση του χρέους που έχει γίνει, αυτή τη φορά θα αποφύγει τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεών της, ενώ αντιθέτως η Ιταλία ίσως αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα.

Την ανάγκη να αποκτήσει ο τουρισμός πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά και να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές του επισήμανε ο κ. Λαγός. Για φέτος, είπε ότι αν περισωθεί περίπου το 30%, ή έσοδα 5 δισ. ευρώ, θα είναι επιτυχία, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό. Τόνισε επίσης ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε υγειονομικά προβλήματα στην αρχή, με τους πρώτους τουρίστες που θα έρθουν, θα ενταθεί η κίνηση στη συνέχεια. Προϋπόθεση είναι να χτίσουμε τα πρωτόκολλα σωστά για να κεφαλαιοποιήσουμε τις καλές υγειονομικές επιδόσεις, κι ας γκρινιάζουν κάποιοι επιχειρηματίες, είπε.

«Ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις οφείλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να υπάρχει ρευστότητα στην οικονομία την επόμενη μέρα», σημείωσε, εξάλλου, ο κ. Κόλλιας. Πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κρίση ήταν μια ευκαιρία να αποφασίσουμε τι θέλει επιτέλους να παράγει αυτή η χώρα, αλλά αυτό δεν έγινε. Τώρα πρέπει να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, τόνισε.

Στη μελέτη, άλλωστε, επισημαίνεται ότι η μεταποίηση και η βιομηχανία πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα της νέας κλαδικής στρατηγικής της χώρας, αφού ακόμη και ο πρωτογενής τομέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτές. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας να αυξηθεί, από 10%-11% σήμερα, στο 15%-16% σε μία δεκαετία. Επιπλέον, η μελέτη επισημαίνει ότι δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η επιστροφή στην ανάπτυξη το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή