ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία η πώληση δανείων της Forthnet στη United

stin-teliki-eytheia-i-polisi-daneion-tis-forthnet-sti-united-2380211

Θέμα ημερών φέρεται να είναι η υπογραφή των συμβάσεων πώλησης των τραπεζικών δανείων ύψους 350 εκατ. ευρώ της Forthnet από τις πιστώτριες τράπεζες στη United Group, αναφέρουν τραπεζικές πηγές στην «Κ». Το σενάριο αυτό επιβεβαιώνουν και πληροφορίες από το βρετανικό private equity BC Partners, μητρικό όμιλο της United. Ομως άγνωστο παραμένει ακόμα το κατά πόσον πριν από αυτό θα έχει εξασφαλιστεί και ενδιάμεση χρηματοδότηση για τη Forthnet και ειδικότερα από τη United. Χρηματοδότηση που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, καθώς, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές εξοικειωμένες με τον ισολογισμό της Forthnet, η τελευταία χρειάζεται ρευστότητα της τάξης των 35 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η United φέρεται να έχει προσφέρει ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση ύψους 15 εκατ., αλλά υπό όρους, που σύμφωνα με κάποια μέλη της διοίκησης της Forthnet ισοδυναμούν με εκχώρηση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων. Ειδικότερα, ο πιστωτής φέρεται να έχει δικαίωμα τελευταίας υπογραφής σε όλες τις πληρωμές αλλά και πρόσθετα δικαιώματα αρνησικυρίας σε νέες συμβάσεις. Κάτι που πηγές της αγοράς θεωρούν πάντως φυσιολογικό, δεδομένης της κατάστασης της εταιρείας και του ρίσκου που συνεπάγεται η χρηματοδότησή της στην παρούσα φάση. Οι εν λόγω όροι φαίνεται να μη γίνονται κατ’ αρχάς πλήρως αποδεκτοί από την ομάδα διοίκησης της Forthnet που έχει αναλάβει να διαχειριστεί το θέμα, αλλά και από ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Και αυτό, διότι, σύμφωνα πάντα με τις σχετικές πληροφορίες, εκτός του ότι το ποσό είναι χαμηλότερο του απαιτουμένου, κάποιοι ανησυχούν και για τυχόν νομικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης.

Σε επικοινωνία της «Κ» με τη διοίκηση της Forthnet, αυτή αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί της ενδιάμεσης πιστωτικής γραμμής και ξεκαθάρισε πως η συναλλαγή πώλησης των δανείων της δεν αφορά την ίδια αλλά τον αγοραστή και τους πιστωτές. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες επιβεβαιώνουν ότι αναμένουν κάποιες απαντήσεις από τη Forthnet που σχετίζονται με την συναλλαγή, αλλά εμφανίζονται, τουλάχιστον η leader Τράπεζα Πειραιώς, αποφασισμένες να προχωρήσουν στη σύμβαση αγοραπωλησίας με τη United. Ορισμένες πλευρές πάντως θυμίζουν ότι οι πιστώτριες τράπεζες, και ειδικότερα η Πειραιώς, η Εθνική και η Alpha Bank, δεν ομονοούν απαραίτητα.

Την κατάσταση περιπλέκει παρέμβαση της Duet Private Equity, η οποία, με σειρά επιστολών της, η τελευταία από μεγάλο βρετανικό νομικό γραφείο, διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία από τη σύμβουλο των τραπεζών Nomura, ισχυρίζεται ότι η δική της πρόταση έχει μεγαλύτερη αξία για τους πιστωτές και υπογραμμίζει ότι, με βάση τους δικούς της όρους, το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας εξαγοράς δάνειων θα μπορούσε να συμβεί εντός ενός μηνός. Η τελευταία επιστολή έχει αποσταλεί στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, στη Nomura, στη Forthnet, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν πηγές που δεν έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου της. Ο ένας μήνας που η πρόταση της Duet προβλέπει για το οικονομικό κλείσιμο αντιπαρατίθεται στους τρεις με έξι μήνες που φέρεται να απαιτούνται για την εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων από την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού της εξαγοράς από τη United. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ωστόσο ότι δεδομένης της μη παρουσίας της στην ελληνική αγορά, η έγκριση μπορεί να θεωρείται σίγουρη, ενώ άλλες πληροφορίες προσθέτουν ότι η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη από τη United. Είναι αυτό το διάστημα που καθιστά απαραίτητη την ενδιάμεση χρηματοδότηση προκειμένου η εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία της αλλά και να προχωρήσει στις νέες συμφωνίες για την αναμετάδοση αθλητικών αγώνων.

Ενα επιπλέον θέμα που απασχολεί την αγορά είναι η τύχη του πακέτου των μετοχών, που αντιστοιχεί περίπου στο 36% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet, το οποίο και ελέγχουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, στη σύμβαση αγοραπωλησίας των δανείων της Forthnet, η United αποκτά δικαίωμα εξαγοράς αυτών των μετοχών έναντι 1 εκατομμυρίου, σε μελλοντικό χρόνο. Το καταβλητέο τίμημα για τα δάνεια ονομαστικής αξίας της τάξης περίπου των 350 εκατ. είναι της τάξης των 45 εκατομμυρίων. Αυτή η δομή της σύμβασης την απαλλάσσει, τουλάχιστον προσώρας, από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του υπόλοιπου μετοχικού κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται πάντως ότι προ μηνός είχε γίνει γνωστό από τραπεζικές πηγές πως η προσφορά της United περιελάμβανε και την εξαγορά των μετοχών, κάτι που θα δημιουργούσε σχετική υποχρέωση δημόσιας πρότασης.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει γνωστό τόσο το κατά πόσον έγινε δεκτή η ενδιάμεση χρηματοδότηση που προσέφερε η United στη Forthnet και οι όροι της όσο και το αν θα επαληθευθούν οι προσδοκίες τραπεζών και United για άμεση υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας των δανείων της Forthnet. Το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας αναμένεται να γίνει μετά τη λήψη των προβλεπόμενων εγκρίσεων, διάστημα κατά το οποίο η εταιρεία θα πρέπει να σταθεί όρθια, με ή χωρίς χρηματοδότηση.